Очакваме да чуем предложенията на Демократична България“ с повече конкретика

...
Очакваме да чуем предложенията на Демократична България“ с повече конкретика
Коментари Харесай

ДБ не среща подкрепа от коалиционните партньори за военна помощ за Украйна, БСП твърдо против

„ Очакваме да чуем предложенията на „ Демократична България “ с повече конкретика какъв тип помощ да предоставим. Готови сме да ги изслушаме, само че също по този начин сме реалисти. Чухте, че от Министерство на защитата обявиха, че сега не можем да предоставим стратегическа бойна техника като да вземем за пример ракети, тъй като нямаме такава опция, само че сме подготвени да изслушаме какви са предложенията, да седнем и да ги изговорим в обединението “. Това съобщи в коридорите на Народното събрание депутатът от „ Продължаваме промяната “ Настимир Ананиев във връзка предлагането на „ Демократична България “ да се даде мандат на държавното управление за оказване на военно-техническа помощ на Украйна.

„ Ние разбрахме посредством декларацията на „ Демократична България “ за тяхното предложение. Нашата позиция постоянно е била ясна – предан и предвидим сътрудник, изключително в такава обстановка на НАТО и на Европейския съюз. Коалиционно имаме съгласие, дори и болшинство в Народното събрание във връзка с филантропичната помощ. Сега това предложение следва да се разисква сред всички партии. Тук, аз споделих и на сътрудниците, едно такова решение би трябвало да е взето с оптимално болшинство, т.е. от цялата зала, тъй като моментът е внимателен. В последна сметка България би трябвало да има ясни позиции “, сподели депутатът от „ ИТН “ Станислав Балабанов.

„ Защото си спомняте, когато на един министър на защитата му бе поискана оставката и му бяха отнети пълномощията във връзка с това дали е война или специфична интервенция. Имаше разнопосочни отзиви в партиите. Трябват единни позиции без значение дали става въпрос за оръжие, филантропична помощ, категоризация на обстановката в Украйна, тъй че се надявам първо да има полемика по тематиката, да забележим какви са и претекстовете, и тогава ще излизаме със мнение “, добави Балабанов.

Той уточни, че от Има Такъв Народ не са знаели, че Демократична България ще излязат с декларация в пленарна зала за даване на оръжия на Украйна и не са водени предварителни диалози в обединението

„ Както знаете, тъй като обстановката е динамична, такива неща е допустимо да се случват в залата. Тепърва ще се срещнем с претекстовете. Ще има ясна позиция и от страна на Министерски съвет, и от страна на парламент “, увери Балабанов.

„ Позицията на Българска социалистическа партия и на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ е изрично срещу даването на военна помощ за Украйна. Такова е и решението на Народното събрание при приемането на бюджета – да бъде предоставена единствено филантропична помощ. Това решение не е отменяно, то се съблюдава и би трябвало да продължи да се съблюдава. “ Това съобщи ръководителят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски в Народното събрание, по отношение на декларацията на „ Демократична България “.

„ Ние като политическа група и политическа партия ще продължим да отстояваме помощта, която България дава, да е единствено филантропична “, безапелационен бе социалистът.

По думите му даването на военна помощ ще въвлече директно България във войната и по този начин тя ще стане съизвършител.

„ Позицията на Българска социалистическа партия е ясна, декларирана е от парламентарната естрада при приемането на бюджета. Тогава беше признато от всички парламентарни партии, този спор в българския парламент е извършен “, добави още Свиленски по тематиката.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР