Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори

...
Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори
Коментари Харесай

Алексиев: Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори

Очакваме близо 130 млн. лева в бюджета от мобилните оператори за потреблението на честотите 700 MHz и 800 MHz, се показва в коментар на служебния вицепремиер и министър на превоза и известията Христо Алексиев, изпратен до медиите от пресцентъра на министерството, във връзка на днешното държавно решение за промени в Тарифата за таксите.

„ Успешно приключихме освобождението на честотите и използването им за цивилен потребности. Това беше развой, по който държавните управления преди нас не съумяха да вземат решение съвсем 20 години “, декларира вицепремиерът. Той добавя, че измененията в цената за таксите се отнасят единствено за неизползвания до момента набор в обсег 700 MHz и 800 MHz и нямат никаква връзка с цените на услугите за жителите.

Христо Алексиев уточни още, че с това решение се цели да бъде подтикван ползата на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz.

„ До този миг тези честоти не са употребявани за цивилен потребности и страната не е получавала приходи в бюджета от тях. Освен предстоящите еднократни доходи за 2023 година от близо 130 млн. лева, годишно мобилните оператори ще заплащат такси в размер на близо 8 млн. лева “, посочи той.

Вече бяха извършени сполучливи проби за взаимно прилагане на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. След публично разискване, Комисията за контролиране на известията предложи промени в размера на таксите, които регистрират положението на пазара, нуждата от стимулиране развиването на 5G мрежи и поощряване на вложенията и нововъведенията.

След днешното решение от държавната пресслужба осведомиха, че изменението е обвързвано и с осъществяване на Реформа 2: Ефективно потребление на радиочестотния набор от Плана за възобновяване и резистентност, което ще подсигурява заплащанията. България би трябвало да завърши процедурите по даването за прилагане на радиочестотен набор в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разрастване и надграждане на 5G мрежите.

Страната ни е измежду последните в Европа, където този обсег не се употребява към момента за даване на мобилни услуги от пето потомство.
Решението бе част от дневния ред на днешното постоянно седмично съвещание на държавното управление.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР