Очакваме 2018 да е най-успешната в цялата история на статистиката

...
Очакваме 2018 да е най-успешната в цялата история на статистиката
Коментари Харесай

Ангелкова: Очакваме 2018 да е рекордна с над 9 млн. чуждестранни туристи, фокус за 2019-а са инвестициите и вътрешният туризъм

Очакваме 2018 да е най-успешната в цялата история на статистиката в българския туризъм с над 9 млн. туристически визити на чужденци. Отчитаме и 7,2 милиарда лева доходи от интернационален туризъм за единадесетте месеца на предходната година – повече, в сравнение с за цялата 2017-а. Данните ще бъдат обявени в края на този месец. Това приказва, че секторът се развива в действителност стабилно и с всяка нова година надгражда постигнатото. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в утринния блок на bTV.

Само по самодейността Пловдив – европейска столица на културата 2019 година се чакат близо 2 млн. туристи. Така ще дадем още една опция да покажем многообразието на нашата страна пред света и капацитета на българския туризъм. Зимният сезон също започва доста добре с към 5% растеж на визитите, уточни министър Ангелкова. Най-многобройни са гостите от Гърция, Румъния, Англия, прилежащите страни, даже и от съперниците ни Германия, Австрия и други Тя подчертава, че през актуалната година фокус ще бъдат вложенията в бранша и вътрешният туризъм. Ще бъдат проведени капиталови турове, които да срещнат бизнеса с опциите на България като целогодишна дестинация. По мотив разрушаването на дюните в региона на къмпинг „ Смокиня “ министър Ангелкова бе безапелационна, че предварителната защита против сходни вандалски актове ще продължи и контролът ще е праволинеен. Независимо от режима на благосъстоятелност, в Закона за предпазените територии е записано, че дюните би трябвало да бъдат опазвани от всички. Законодателството планува до 3 години затвор и от 2 000 до 10 000 лева санкция. Тя благодари на всички институции, които реагираха стремително и взеха нужните ограничения, и даде обещание още по-засилен надзор. Министерството към този момент е образувало свои мобилни екипи, които ще вършат мониторинг на Черноморието целогодишно, а освен през лятото. Заради тази предварителна защита е планувано с измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да се усили размерът на глобите – до 50 000 лева за юридически лица На въпрос за вероятностите за развиване на ски зона Банско министър Ангелкова разясни, че за стопанската система на страната е значимо да се развива зимният туризъм освен на Банско, само че и в Боровец, Витоша, Пампорово и курортите в Стара планина при съблюдаване на настоящото екологично българско и европейско законодателство. Тя посочи, че Министерството на туризма не е отрасловото ведомство за приемане на проекти за ръководство на националните паркове, както и за осъществяване на концесионни процедури в планински курорти. Няма по какъв начин да разясня решението на Върховен административен съд за парк Пирин, всеки е задължен да го съблюдава, сподели министър Ангелкова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР