Очаквам връщане на около 300 000 души по урните заради

...
Очаквам връщане на около 300 000 души по урните заради
Коментари Харесай

Очакват хартиеното гласуване да върне 300 000 души пред урните

Очаквам връщане на към 300 000 души по урните поради връщането на хартиената бюлетина. Това разяснява проф. Михаил Константинов в " Денят стартира " с Георги Любенов.

" Последната естествена интензивност беше през април 2021, след което последваха три избора с по 600 000 по-малко. Три пъти гласоподават 2.6 млн. души, в този момент чакам да бъдат 2.9 милиона ".

По думите му през април 2021, до момента в който съществуваше опцията да се избира сред машина и хартия, 27% от гласоподавателите са избрали машината.

" Поне половината от хората в този момент ще изберат за гласоподават с хартиени бюлетини ", съобщи Константинов.

Имаме две седмици да огледаме какво ни се предлага, да изберем за кого да гласуваме и да отидем, разяснява специалистът по изборни въпроси Румяна Дечева, също посетител в студиото.

" Надявам се макар огромния звук, макар препъникамъчетата в подготовката, които нямат изключително значение за крайния резултат от изборите, всички да излезем ", добави тя.

Според Константинов ЦИК се е престарала, като е предиздвикала секционните комисии да събират резултатите от машинния и хартиения избор и акцентира, че компютрите на " Информационно обслужване " би трябвало да вършат това.

По думите на Дечева партиите би трябвало да поемат отговорност, тъй като имат ангажимент към избора на секционните изборни комисии, а доста постоянно в последния миг, даже в деня на изборите, те сменят съставите им.

" Идват хора, които не са готови, които си спомнят остарели избори, в същото време имаме 24 пакета промени на Изборния кодекс. Колко от нас, жителите, могат да се разсънят сутринта в 6 часа, да отидат някъде, да работят 14 часа, след това да броят, след това да вършат нещо и на 18-ия час да седнат и да събират? Тази активност не е присъща на всеки ".

Румяна Дечева още веднъж увери, че камерите за видеонаблюдение на броенето ще се пускат след привършване на изборния ден и не би трябвало да плашат никого. Според Михаил Константинов обаче видеонаблюдението е нездравословно.

" Може на някои хора да бъде внушено, че са следени, без да бъдат следени. Не е значимо каква е действителността, а какво ние си мислим за нея. Ние живеем в вашата визия за света. Видеонаблюдението е извънредно нездравословно, ненапразно на никое място го няма, както и няма машинно гласоподаване в Европа ".

Политически цели не се реализират с механически средства, безапелационен е Константинов.

България е на последно място в Европа по политическа просвета, разяснява Румяна Дечева.

" Шумът, който се основава от политическите сили посредством пипането на Изборния кодекс преди избори, основава външен интерес и засилено наблюдаване на изборите у нас ", съобщи тя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР