Очаквам средна обезценка на жилищата от около 15%. Хората са

...
Очаквам средна обезценка на жилищата от около 15%. Хората са
Коментари Харесай

Проф. Красимир Петров: Безумен ръст на ипотечните кредити! БНБ се дъни тотално и не успява да озапти банките

Очаквам междинна амортизация на жилищата от към 15%. Хората са ужасени, само че това може да значи просто, че жилищата ще паднат с 5% в номинално изражение и ще имаме една инфлация или амортизация на лв. от към 10%, което значи, че ориентировъчно ще имаме към 15% амортизация. Това изясни в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " проф. Красимир Петров, д-р по икономическите науки на Държавния университет по стопанска система в Охайо.

" Амплитудите, които чакам, са да паднат някъде от 5 до 10% в номинално изражение, инфлацията също по този начин да бъде някъде от 5 до 10%. Така че оптимистичната прогноза е обезценката, като думата " амортизация “, още веднъж наблягам, значи " покупателна дарба в действително изражение “ да бъде в положителния вид единствено 10%, в общоприетия вид – 15%, и в по-лошия вид – и инфлацията да е 10%, и самите жилища да паднат с 10%. Какво се случи в последно време? Напоследък – към този момент видяхме, излязоха публични данни на Национален статистически институт: В половината от градовете в България цените на жилищата към този момент падат. Говорим за предходното тримесечие, напълно публично. Падат и в два огромни града. Изненадата е, че падат към този момент в Пловдив, в който се смяташе, че пазарът е извънредно мощен, извънредно добър. Също по този начин – и в Стара Загора.

Най-добре към момента към този момент се държат в София, само че като всеки един балон – и тук това е към този момент противоречива тематика. Има ли, няма ли балон, въобще що е " балон “ и кои са критериите за балон – нормално балонизираните пазари падат най-вече. В предходния балон от 2005 до 2008 година най-вече паднаха в Банско и в " Слънчев бряг “ – това бяха същински балонизираните пазари, също по този начин и във Велинград и в някои други курортни градове. Дори София тогава падна сред 30 и 35%, според от това по какъв начин се мери ", разяснява проф. Петров.

Според специалистът до или все още банките не престават да раздават ипотечни заеми " като обезумели ": " Ипотечните заеми са главен фактор за макроикономическата инфлация, в това число на сирене, кашкавал, масло и самун. Т.е. банките, формалната цифра, която не се отхвърля от нито една банка, и оТ Българска народна банка – ипотечните заеми са скочили с 22% от ноември до последния ноември, за 12 месеца. Това е безусловно безразсъден растеж! Българска народна банка се оказва, че се дъни тотално в паричната политика да озапти и да укроти банките. Съответно тези 22% тотално продължаха да балонизират пазара, изключително и най-много в България. Междувременно, от 4-5 месеца насам се вижда страховит застой в покупката на жилища. Думата " застой “ значи, че покупко-продажбите са паднали сред 30 и 40% ", означи проф. Красимир Петров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР