Очаквам от изявления да се премине към диалог между политическите

...
Очаквам от изявления да се премине към диалог между политическите
Коментари Харесай

Радев не каза кога свиква НС, чакаме информация в понеделник

" Очаквам от изказвания да се премине към разговор сред политическите сили ", уточни още Радев.

По-рано през днешния ден в, откакто завоюваха изборите в неделя, водачът на партията Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ приема държавно управление единствено с първия мандат, упорства да има министър председател, външен министър, министър на защитата. В противоположен случай - би имало избори през септември. Борисов пък няма да се кандидатира за министър-председател.

 

" До 9 юли следва да бъде призован новоизбраният парламент. Старият не се разпуска автоматизирано, а с акта на полагането на клетва от страна на новоизбраните народни представители. 49-ят парламент към момента действа. Няма нещо да им забрани да упражнят цялата власт, която е предоставена на Народното събрание ", по конституционно право доктор Орлин Колев Колев пред Bulgaria ON AIR.

 

Преподавателят изясни в елементи каква е процедурата: От момента на полагане на клетва се конституира новият парламент и народните представители незабавно могат да внесат законопроекти и да насочат питания. На първото съвещание следва да бъде определен ръководител и зам.-председатели. Първото съвещание може да продължи няколко дни, само че това не значи, че нямаме 50-и парламент и че 49-ият действа.

След това би трябвало да се конституират парламентарните групи, с цел да стартира връчването на мандатите за сформиране на държавно управление. Няма период за осъществяване на съвещания, само че има период от момента на връчване на първия мандат. Няма период за осъществяване на консултациите сред президента и парламентарните партии.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР