Очаквам новият състав на съвместната историческата комисия да втвърди още

...
Очаквам новият състав на съвместната историческата комисия да втвърди още
Коментари Харесай

Проф. Димитров: Новият състав на историческата комисия ще втвърди още повече тона между Скопие и София

Очаквам новият състав на взаимната историческата комисия да втвърди още повече тона сред Скопие и София. Това съобщи пред Българска национална телевизия историкът и посланик проф. Ангел Димитров. Той е част от комисията, основана преди 6 години по историческите и просветителни въпроси сред България и Северна Македония.

" Комисията изглеждаше много покрай изчерпването, преди да стане тази смяна, която направиха в Скопие. Нашите сътрудници от предходния състав полагаха всички старания да не се отклонят от постулатите на интерпретациите на предишното в РСМ. Обвиненията към тях бяха безусловно неоправдани. В моменти, в които нашите диалози са вземали малко по-остър звук, съм им казвал, че напущат научното поле и се държат като охранители на легенди. Много ми е забавно новият състав, който явно ще върви по линията, начертана от новото държавно управление, какво би могъл да направи повече с изключение на да втвърди още повече тази теза и това научно държание на предходния състав на комисията. Още повече, че най-малко двама от новия състав са ни познати ", сподели проф. Димитров.

Според думите на историкът се чака новият състав на комисията да продължи линията на новото държавно управление на РСМ.

" Комисията няма по какъв начин да бъде отделяна от политическото другарство сред двете страни, по простата причина, че тя е основана от Договора за другарство и добросъседство. Задачите ѝ обаче не са политически. Политическа е концепцията, че работата на комисията ще помогне за превъзмогване на това положение на връзките, което е създавано от обучение, моделиращо недобри настройки към България и българския народ. "

" Когато се създаваше комисията преди 6 години имаше две настройки - на очакване, че може да се направи крачка, която да помогне за превъзмогването на тези бариери пред същинското добросъседство и другарство. Но имаше и предупредителни сигнали какъв брой мъчно ще бъде и на сътрудниците ни там историци и изобщо политическата класа да изоставен това трасе югославско и националистическо, което те следваха близо 8 десетилетия. Истината е, че спряхме в 11 век ", посочи професорът.

Историкът е на мнение, че сегашният изострен звук от страна на Скопие " не е нещо напълно ново, само че е ненадейно мощно, като безапелационен политически отвод от всичко, което до в този момент е направено, въпреки и да не е довършено по най-хубавия и предстоящ метод. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР