Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги.

...
Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги.
Коментари Харесай

Радев видя евтини ингриги от Промяната, покани я на консултации в понеделник

" Очаквам българският парламент да създава закони, а не евтини интриги ". Така президентът Радев коментира обвиненията на " Продължаваме промяната "  за интервенция в работата на Народното събрание в избора на ръководител на спортната комисия.
Следвайте " Гласове " в

Президентът Румен Радев предложения " Продължаваме промяната " на съвещания за сформиране на държавно управление в понеделник. Това заяви той от Молдова, където е на публично посещаване. Днес той бе в в Тараклийския държавен университет " Григорий Цамблак " в Молдова, просветително средище на бесарабските българи в района.
Това ще е втора консултация преди връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление, който ще получи обединението ГЕРБ-СДС. С нея той вече разговаря в сряда (26 октомври).
" Консултациите не престават, само че би трябвало ясно схващане от страна на партиите, че би трябвало да има разговор и компромис. Цикълът от избори не е положително решение. Кога ще връча първия мандат, зависи от протичащото се на консултациите ", посочи президентът, представен от Българска национална телевизия.

Радев към този момент съобщи, че няма да бърза с връчването на първия мандат. Според Конституцията преди да стартира процедурата по връчване на мандатите за сформиране на държавно управление, би трябвало да се проведат съвещания с обединенията в Народното събрание. След тях президентът връчва първия мандат, без обаче в главния закон да има период, в който това би трябвало да се случи. Сроковете стартират да текат след връчването му. Тогава партията на Бойко Борисов ще има седем дни да върне мандата, без значение дали изпълнен или не. Ако той е несполучлив, Радев ще връчи втория мандат в период от седмица след връщането на първия. Той ще е за " Продължаваме промяната ", която също ще има седмица да го върне. Третият мандат би трябвало да бъде връчен в 7-дневен период на определена от президента групировка, която ще има отново толкоз време, само че с цел да излъчи претендент за министър председател. След това няма период за връщането на мандата.

Запазването на регион Тараклия като независима административно-териториална единица е извънредно значимо за пълноценното практикуване на правата на българската общественост в Република Молдова. Това съобщи президентът на България Румен Радев, който посети Тараклийския университет и се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи - 29 октомври. 

Радев напомни, че България поддържа мощно пътят на Молдова към Европейският съюз. „ Колкото по-бързо Молдова стане част от Европейския съюз, ние всички ще бъдем дружно в огромно европейско семейство. Ще имаме още по-големи благоприятни условия за доближаване и съдействие “, съобщи президентът. 

Той напомни, че държавният Тараклийски университет е средище за проучване на български език, литература, история и обичаи. Българският президент увери, че двете страни ще работят за намирането на стабилно решение за развиването на образователното заведение. 

„ България ви схваща, България е дружно с вас и ви поддържа в това духовно и просветителско начинание “, сподели още българският президент. Той се обърна към присъстващите с зов да бъдат лоялни жители на Молдова, само че и да пазят своите български корени и културно завещание. 

На празника в навечерието на Деня на бесарабските българи присъстваше президентът на Молдова Мая Санду, която насочи одобрение към присъстващите. Поздрави за празника насочи и ръководителят на регион Тараклия Иван Паслар. 

По-рано денем президентът Румен Радев взе участие в откриването на пресклуб на Българска телеграфна агенция в Тараклия. Събитията бяха част от двудневното посещаване на българския държавен глава в Молдова. 

 
Източници: " Дневник ", Българска национална телевизия, " Епицентър "
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР