Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, така се

...
Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, така се
Коментари Харесай

Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите: Фермерите са в шок. Цената на суровото мляко се срина

Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, по този начин се случва и в Европа. Но до момента в който там се случи последователно, при нас стана лавинообразно. Фермерите са в потрес. Цената се срина. Това съобщи пред БНР Михаил Михайлов, изпълнителен шеф на Националния съюз на говедовъдите. Той дефинира протичащото се като феномен, тъй като в магазините цената на млякото е доста висока, а изкупната е доста ниска.

При огромните ферми от 15 февруари изкупната цена на млякото е 1.05 лв., а при дребните има и сигнали за 80 ст. Себестойността на литър мляко варира от 1.34-1.52 стотинки, т.е. 30 стотинки е загубата, сподели Михайлов.

" Има вече ферми, на които е отказано да се изкупува млякото. Вчера втори наш фермер се принуди да си излива млякото ", добави той.

" Изливането на млякото обаче е нелегално, по тази причина поражда казусът кой ще заплаща, в случай че би трябвало да бъде законно. Млякото не може и да се подари на разнообразни институции, тъй като това пък го не разрешава различен закон ", уточни Михайлов.

По думите му последните проучвания демонстрират, че загубата на една крава на година ще бъде от 400 до 800 лв., даже до 1000 лева при някои ферми. Сред страните членки сме на опашката по изкупна цена на млякото – трети в обратна посока.

" Печалбата остава в някого. В мътна вода се лови риба ", счита Михаил Михайлов.

В някои страни към този момент поставят най-малко на изкупните цени, акцентира той и даде образци с Франция и Унгария. 

" За да може фермерът да си върже нещата и да се замрази тоя галоп на цените ".

Защо мандрите отхвърлят да изкупуват българско мляко?

Купуват се огромни количества вносни млека. Последната версия е, че се купува на 84 стотинки – от Полша, Унгария, Румъния, посочи Михайлов.

" Не можем да спрем вноса. Въпросът е в качеството ".

Михайлов прогнозира фалити на ферми.

" Нашите фермери са на ръба. Млечното произвеждане е най-тежкото в земеделието. Гласят се много хора да преминат към банкрути ".

Михайлов заяви още, че от Съюза на говедовъдите ще приготвят едно писмо " за подкрепяне на реализацията при изтичане на млякото " и друго – " при възможен банкрут стопанинът да получи почтена цена за животното, което ще занесе в кланицата ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР