Очаквахме осем оферти за купуване на бойни самолети от седем

...
Очаквахме осем оферти за купуване на бойни самолети от седем
Коментари Харесай

Нагласен ли е конкурсът за изтребителите?

Очаквахме осем предложения за пазаруване на бойни самолети от седем страни. Получихме обаче оферти от три страни за четири вида изтребители. Остава да забележим кой ще бъде спечелилият. Съревнованието е за 1,8 милиарда лева с Данък добавена стойност. Страните са Съединени американски щати с две предложения за нови F-16 и F-18, Швеция за нов „ Gripen C/D “ и Италия за използвани Eurofighter Tranche 1. Победителят би трябвало да достави осем многофункционални изтребителя. В същото време той и българската страна следва да имат едно на разум, че това е единствено първият стадий на превъоръжаване на бойната ни авиация. Ние ще плащаме в продължение на 10 години. Новите самолети би трябвало да идват в авиобаза Граф Игнатиево в продължение на шест поредни години, т.е. до 2024 година, в случай че има контракт до края на тази година.

Въпросът е кой ще бъде спечелилият и кои условия могат да предопределят резултата. Вече е ясно, че първо специалистите ще прегледат офертите. Тази, така наречен взаимна работна група, назначена със заповед на министъра на защитата, ще би трябвало да завърши своята работа в 14-дневен период, т.е. към 15 октомври, с протокол за резултатите от оценката и нареждане на всички претенденти, подали предложения, по азбучен ред. Процедурата обаче не свършва до тук. Предстои най-интересното. С протокола на взаимната работна група ще се запознае друга група – политико-военна за възстановяване на направените оферти, която ще бъде назначена със заповед на премиера. Нейната работа ще завърши с предложение за избор на снабдител на нов аероплан, за което след утвърждение от Министерски съвет ще бъде квалифициран план на междуправителствено съглашение, което би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание.

Най-логично е победител да бъде този, който покрива най-пълно условията на плана за капиталов разход. Това значи доставката да подсигурява превъзмогването на недостига от качества на въоръжените сили на Република България за обезвреждане на необятен набор от въздушни, наземни и морски закани, при всякаква метеорологична конюнктура и време от денонощието. И още – посредством него да се реализира и нужната оперативна съгласуемост със съдружниците от НАТО и Европейски Съюз. И в случай че някой в 1,8 милиарда лева вмести девет, а не осем самолета, би трябвало договорът му да е в забрадка вързан.

Има най-малко три условия, които няма по какъв начин да не натежат. Предполага се, че с това се изяснява и основаването на политико-военната група, която да излъчи спечелилия. Първото е необятно прокламираното стратегическо партньорство в региона на защитата. Само ден преди отварянето на офертите министър председателят го подсети след срещата си с държавния секретар на Съединени американски щати. Той е пореден в тази си позиция. Дори изпрати делегация зад океана, с цел да помогне за възстановяване на американската оферта. За баланс стори същото и във връзка с Швеция, само че задачата бе съвсем в последния миг.

Второто събитие е с какви самолети са въоръжени авиациите на съдружниците към нас. Не са шведски, не са немски и италиански. Тук аргументът за по-добра оперативна съгласуемост в района е малко дилетантен, само че прави работа, когато би трябвало да убеждаваш хора, за които процедурата е с предупреден край.

Третото събитие е длъжно да предотврати опцията внезапно да възникне въпросът „ Ами в този момент, каква стана тя? “. Подобно възклицание може да има, в случай че класирането на политико-военната група повтори това нареждане, което направи служебното държавно управление през април 2017 година Тогава „ Грипен “ оглави класирането. Ако се повтори, доста хора би трябвало да се извинят за думите си по това време. Впрочем, не са малко тези, които залагат за крайния резултат, имайки поради политическите причини.

До тук вървим по утъпкан път. Към края на 2012 година в границите на тогавашната финансова рамка най-пълно на одобрените условия са отговаряли три самолета от четири страни. В средата на декември 2016 година към тези четири страни, бе изпратено запитване/искане за даване на оферти. Получените отговори са прегледани и оценени, според одобрената методика. Резултатите бяха показани в Министерския съвет за взимане на дефинитивно решение. По този мотив Народното събрание образува краткотрайна парламентарна комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан. МО извърши рекомендациите на Народното събрание и получи още веднъж предложения. Сега би трябвало да ги проучва и планът да стигне стадия, в който се намираше през април 2017 година От тази позиция е допустимо да се предвижда най-малко година и половина-две забавяне. Няма метод то да не се е отразило на осъществяването на дилемите от Военновъздушни сили, на подготовката на летателния и инженерно-техническия състав, на цената на договорката, в случай че желаете, и на приема на курсанти във факултет „ Авиационен “ на Националния боен университет. От друга страна триумфът на идната договорка би имал забележителен мотивиращ резултат. Ако, несъмнено, авиационната общност и българското поданство, като цяло, не останат със подозрения в претекстовете при установяване на спечелилия.

Политическото решение ще взема министър Каракачанов


Министър Каракачанов ще бъде отпред на политико-военната група, която би трябвало да дефинира спечелилия. На него се пада да уточни най-хубавият за нас аероплан от четирите оферти. И да внесе съответния отчет в Министерския съвет. Вече си призна, че ще лобира за Българската войска и нейните бойни качества. Пак по негови прогнози до края на тази година всичко би трябвало да бъде ясно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР