Очаквах тази присъда, защото естеството на обвинителния акт не предвещаваше

...
Очаквах тази присъда, защото естеството на обвинителния акт не предвещаваше
Коментари Харесай

Бащата на един от загиналите в Миджур счита, че прокуратурата улеснява оправдателните присъди

Очаквах тази присъда, тъй като естеството на обвинителния акт не предвещаваше нещо положително . Това съобщи Димитър Димитров, татко на един от починалите във гърмежа в цех " Миджур " край Горни Лом преди четири години. Обвиняеми, само че почтени на първа инстанция, са притежателят на " Видекс " Валери Митков, чийто наследник почина в детонацията, някогашният шеф на отдел " Контрол на общоопасните средства " в Министерство на вътрешните работи Божидар Василев, инспекторът по сигурност на труда в цех " Миджур " Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова - някогашен шеф в икономическото министерство.
Според Димитров в обвинителния акт имало доста експертизи, само че нито една от тях не била ориентирана в търсене на директна виновност от упрекнатите по делото. Освен това нямало нито дума за вноса на мини за утилизиране . Той добави и, че по интернационална спогодба нашата страна се задължава да унищожи чакащите над 190 000 за утилизиране мини от цех " Миджур ". Това беше поклон към Валери Митков, счита бащата на починалия Михаил.
Дадох дума пред паметта на сина си да диря истината, каквото и да ми коства. В България правораздаване мъчно се раздава – изключително на хора, които са по високите етажи на властта, добави Димитров пред Нова телевизия. Т ой счита да стигне до Европейския съд, в случай че се постанова, тъй като има вяра, че там няма да ги интересува кой какъв е . " Загубихме една борба, само че не войната ", сподели покрусеният татко и изиска да бъдат осъдени отговорните – тези, които действително са направили закононарушение.
Същевременно кметът на село Чупрене Ваньо Костин заяви, че през днешния ден, 20 юни, специалисти от свикана от регионалния шеф на Видин комисия, ще създадат инспекция на складовете на цех „ Миджур” – поради складираните там над 190 000 мини, поради които Костин подаде сигнал, защото смята, че те не са съхранявани както би трябвало и даже нямат съответна защита.
" Живеем тук и живеем 4 години с тези мини – има известна доза терзание, има риск, когато и да е може да се случи нещо непредвидено, само че няма къде да вървим, тук живеем – единствената вяра е, в случай че страната направи нещо ", разясни Костин.
Предистория
Припомняме, че делото до момента минава при съществени кавги – с искане за отказ на прокурор Мирослав Костов, тъй като е разрешил заличаване на над 1500 мини, които, съгласно него, не били доказателство по делото. Костов не е позволил на първото съвещание и Димитър Димитров. Това е станало, въпреки съдът да е разрешил наличие.
Освен това, на постоянно съвещание на държавното управление от началото на февруари, 2015 година т.е. преди над 3 години, министър председателят Бойко Борисов изиска да знае до каква степен е стигнало делото за " Миджур ". А на 24 ноември същата година т.е. отново преди 3 години ГЕРБ не разреши посредством законова смяна да бъде спрян вносът на мини и муниции за утилизация в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР