Очаква се засилване на мигрантския поток от Афганистан към Иран

...
Очаква се засилване на мигрантския поток от Афганистан към Иран
Коментари Харесай

Вътрешният министър в НС: Нестабилността в Афганистан може да доведе до нова мигрантска вълна към Европа

Очаква се усилване на мигрантския поток от Афганистан към Иран и Турция. По време на чуване в Народното събрание служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че неустойчивостта в азиатската страна може да докара до нова мигрантска вълна към Европа. Рашков и ГЕРБ още веднъж влязоха в спор. Бившите ръководещи упрекнаха служебния вицепремиер, че вместо да охраняват граница е отзовал командированите служители на реда, с цел да пишат предупредителни протоколи преди изборите.

Пред депутатите служебният вицепремиер Бойко Рашков изясни, че нарастване на миграционния напън има. Причините са напрежението в Афганистан, отдръпването на военния контингент на НАТО от там, както и вероятността талибаните да влязат в ръководството на тази азиатска страна.

" Какво е равнището на мигрантския напън и размерите на незаконната миграция за месец юли и какъв брой е напълнен потенциалът на центровете от затворен вид към дирекция " Миграция "? ", попита Христо Гаджев, депутат от ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Рашков отговори, че от началото на годината 17 621 незаконни мигранти са пробвали да влязат в страната, само че по думите му едвам 590 от тях са съумели, а 16 900 са се върнали навътре в прилежащите страни.

" През месец май потенциалът на двата дома за настаняване от общо 700 места е бил напълнен приблизително на 35%, а през юни се регистрира наклонност на повишаване до 69% от потенциала. През първите три седмици на юли потенциала е ангажиран от 70 до 85% ", отговори Бойко Рашков, длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

" Наистина мигрантският напън се усилва, няма по какъв начин да е. Знаете какво се случва в Афганистан. Отгоре на това маковата годишна продукция тази година е слаба. Значи ще има приток през България към Западна Европа. Имаме ли преводачи от пущу, защото главната група, която чакаме са от Афганистан? ", съобщи Николай Радулов, депутат от ПГ на " ИТН ".

" Що се касае до тези редки езици, не мога да ви уверя, че се разполага с ползващи тези езици, владеещи тези езици. Действително ще би трябвало и благодаря за въпроса, да помислим в тази тенденция ", съобщи Бойко Рашков, длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

" Аз мисля, че стигнем ли до преводачите, значи сме изпуснали казуса. Дайте да се оправим първо с превеждачите. Как обезпечавате оперативно-криминалния контингент и какъв брой проведени незаконни групи има обезвредени за времето на вашето ръководство занимаващи се с каналджийство? ", съобщи Младен Маринов, депутат от ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

" Тогава, когато става дума за тези феномени, които загатна националният представител Маринов, той приказва за каналджийската работа. Ами това е незаконна активност. Както оперативно Министерство на вътрешните работи обезпечава разкриването на всяка една друга незаконна активност, по този начин обезпечава със своите сили и средства и този тип незаконна активност ", съобщи Бойко Рашков.

По думите на Рашков имало доста разкрити случаи на транспортиране на незаконни мигранти, а част от тях даже били оповестени в медиите. От Българска социалистическа партия подсетиха, че преди изборите някогашният министър председател Бойко Борисов е имал среща с турския президент Реджеп Ердоган.

" И остава напълно разумният въпрос, господин министър, дали пък господин Борисов не е помолил своя другар да бъде пуснат следен поток мигранти за дискредитиране на служебния кабинет? ", съобщи Атанас Зафиров, депутат от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

" Възникват учредения ние да допускаме. И една от аргументите, може би е тази. Но аз нямам такава съответна информация да вземем за пример в Министерство на вътрешните работи. Но аз също си сложих този въпрос, когато видях с изненада това посещаване - предизборно ", съобщи Рашков.

Бившите ръководещи дадоха отговор на Рашков.

" Само желая да кажа, че в този момент миграционния напън от Гърция е повишен 12 пъти. От Турция 10 пъти. Това са обстоятелства и данни, които уповавам се са известни на министър Рашков. И още нещо, уповавам се, че са известни на президента Радев, който единствено преди седмица се срещна с гръцкия си сътрудник - президент. Надява се, че тогава не се уговаряло увеличение на миграционния напън към България ", сподели Десислава Атанасова.

От ГЕРБ обобщиха, че Бойко Рашков не е дал съответни отговори на въпросите им. От Българска социалистическа партия обаче показаха поддръжка за дейностите на Министерство на вътрешните работи по миграционния натск. А от " Демократична България " настояха да се направи разбор на успеваемостта на оградата по границата ни с Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР