Очаква се за стратегически инвеститор да играе и Китайската национална

...
Очаква се за стратегически инвеститор да играе и Китайската национална
Коментари Харесай

Дотук - пет кандидата за АЕЦ “Белене”

Очаква се за стратегически вложител да играе и Китайската национална нуклеарна корпорация

Пет компании са подали заявки за присъединяване в процедурата за стратегически вложител в плана за АЕЦ “Белене ”, научи “24 чака ”. Крайният период е през днешния ден, 19 август.

“Росатом ” е внесла своето четвъртък. заявката си. Това към този момент са създали и Корейската хидроядрена корпорация, “Фраматом ” и “Дженерал Електрик ”, документ за присъединяване е подала и записана в България компания.

Очаква се заявление да подаде и Китайската национална нуклеарна корпорация - CNNC.

НЕК разгласи процедурата за стратегически вложител в плана “АЕЦ Белене ” на 11 март, тя бе оповестена в формалния вестник на Европейски Съюз на 22 май и от този момент тече 90-дневният период за подаване на заявки за присъединяване от кандидат-инвеститорите, който изтича на 19 август. Индикативният период за привършване на цялата процедура за избор на стратегически вложител е 12 месеца, които се броят от датата на издание на обявата.

Наред с търсене на стратегически вложител се събират и

заявки за

интерес за

миноритарно

присъединяване в

плановата

компания,

както и на претенденти, които да сключат контракти за дълготрайно изкупуване на тока. Процедурата е отворена за български или задгранични юридически лица, както и за обединявания.

Условията на българската страна: НЕК ще взе участие с апортна вноска с активите на “Белене ” и ще има блокираща квота при градежа и употребата. Централата ще се построи без контракти за изкупуване на ток, без държавни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Пределната цена на плана е 10 милиарда евро. Максималният период за стартиране в употреба е 10 година от подписване на съглашение сред акционерите. Изисква се опция за присъединяване на локални компании в осъществяването на плана.

Поне към този момент упованията на скептиците, че този план не е стопански забавен, не се сбъдват.

“Росатом ” от дълго време декларира интерес да дострои втората атомна централа, само че до момента нейни представители внимателно споделяха, че ще се срещнат с процедурата за стратегически вложител и ще решат дали ще вземат участие. Руската корпорация е притежател на “Атомстройекспорт ”, която бе определена в далечната 2006 година за реализатор на АЕЦ “Белене ”. Държавната корпорация строи сега 6 енергоблока в Русия и 36 блока в чужбина. “Росатом ” достави оборудването за нуклеарния остров, откакто “Атомстройекспорт ” завоюва арбитраж и НЕК заплати поръчаното и създадено съоръжение през 2016 година

След обновяване на спрения през 2012 година план “Белене ” и декларираното желание на страната да търси стратегически вложител

първи се

появиха

китайците

с държавната Китайска национална нуклеарна корпорация. Последваха ред визити в България и на площадката на китайската нуклеарна администрация, на корпорации и банки.

Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) е държавно дружество под директно ръководство на централното държавно управление. Построила е първата атомна електроцентрала в континенталната част на Китай, водеща е в националната промишленост за нуклеарни технологии и в развиването на нуклеарната сила. Тя е единствен експортьор на атомни електроцентрали в Китай, продала е седем енергийни блока и осем реактора на седем страни и е в договаряния с повече от 40.

През предходната година на сцената се появи и Корейската хидро- и нуклеарна корпорация, която също съобщи интерес към плана. На уеб страницата на Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP) написа, че тя е най-голямата електроенергийна компания в Южна Корея, която прави 31,5% от тока в страната. Дъщерна е на Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), в която акционери са Корейската финансова корпорация с 32,90%, корейското държавно управление с 18,20%, националната пенсионна работа с 6,16%, а миноритарни и други акционери държат 37,15%. Акциите ѝ се търгуват на Корейската и на Нюйоркската фондова борса.

“Дженерал Електрик ” и “Фраматом ” също от дълго време се обявиха,

само че като

снабдители на

съоръжение

Така че в енергийните среди се спори дали са стратегически вложители, или стратегически снабдители.

Американската компания съобщи преди година, че може бъде снабдител на разнообразни пакети, в това число свързани с съоръжение на турбинна зала и на трансформатори. От “Дженерал Електрик ” показаха в писмо до министър Теменужка Петкова подготвеност и за поддръжка при обезпечаване на финансиране, обезпечено от експортни организации. Американската корпорация купи през 2014 година енергийната част на френската компания “Алстом ”, която създава съоръжение за централи.

Преди два месеца на атомен конгрес във Варна министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с основния изпълнителен шеф на френската компания “Фраматом ” Бернард Фонтана. Френската компания, която до прекъсването на плана “Белене ” беше подизпълнител на “Росатом ” за близо 20% от оборудването и строителството, е удостоверила, че освен ще търси опция да обезпечи финансиране на своята част от дейностите, само че

ще спомага и

за политическа

поддръжка

на възобновяването на строителството на атомната централа. На срещата Фонтана съобщи, че “Фраматом ” ще подаде заявление като стратегически вложител. В енергетиката се разяснява, че наличието на тези две компании дава сериозна легитимност на плана, в това число и политическа.

Освен това финансирането на личното им присъединяване и разсроченото заплащане ще оказват помощ за по-лесното му финансово структуриране.

Дотук незнайното е записаната в България компания.

Участници в процедурата декларират, че се обрисуват работещи конфигурации при тези кандидатури. Коментира се още, че в случай че китайците вземат централата, то неядрената част ще бъде издигната от тях, както и с тяхно съоръжение. Това бил моделът им до момента. По време на нуклеарния конгрес на “Булатом ” във Варна преди два месеца се състоя и среща на китайците и руснаците, преди която се усещаше напрежение. След нея и двете страни бяха удовлетворени.

В нуклеарните среди у нас има подозрения за корейската компания, защото тя няма опит с реактори вид ВВЕР.

Дотук няма сигнали за присъединяване на прилежащи страни с миноритарни дялове в плана, както и не се следи интерес на бизнеса към контракти за пазаруване на тока от централата.

Какво ще стане през днешния ден до края на работния ден, евентуално ще научим във вторник.

След подаване на заявки за интерес следва интервал, в който ще се прави къса листа. Лансира се и вид за договаряния с всеки от претендентите, за който се счита, че ще е по-успешният метод. Министър Петкова ще уведоми Народното събрание за резултатите от първата стъпка в процедурата.

Следващите стъпки са изпращане на предложения към претендентите, които са в късата листа, в случай че се избере този ход, за подаване на обвързващи предложения. Не се счита, че това ще отнеме време, защото кандидат-инвеститорите били готови.

След класирането на обвързващите предложения и избор на вложител или вложители ще бъде подписано съглашение за придобиване на акции и съглашение сред акционерите. Или както се изрази през вчерашния ден енергийният министър Теменужка Петкова едвам в този момент стартира същинската част от процедурата. По време на честването на Деня на миньора тя сподели още, че какъвто и вид да предприемем, няма да се мине без диалози с “Росатом ”, защото те са конструктор на плана. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР