Очаква се в сряда, на заседанието на правителството, неговият финансов

...
Очаква се в сряда, на заседанието на правителството, неговият финансов
Коментари Харесай

Биков: В сряда Асен Василев отново ще наруши закона, жертва ще е държавният бюджет

Очаква се в сряда, на съвещанието на държавното управление, неговият финансов министър Асен Василев за следващ път да наруши закона. Този път, в жертва на Василев ще се трансформира самият Закон за държавния бюджет. По време на приемането на бюджета за 2022 година, макар съпротивата на финансовия министър, Народното събрание реши страната да отдели 12 милиона лв. за увеличение на стандарта на възнаграждение на българските музеи. Тази мярка беше извънредно нужна от позиция на ниското възнаграждение в музеите, което на фона на инфлационната стихия, заплашва да остави музеите без музейни служащи. Асен Василев беше планувал тези 12 милиона да се отделят, само че за… планове. С две думи, тези пари можеха да бъдат отделени от страната, само че единствено в случай че министърът на финансите дефинира, кой да ги получи. А щеше още веднъж да ги получи неговия другарски кръг. Освен всичко останало, плановото финансиране не подпомагама приходите на хората, които работят в музеите, а дейностите. През последните няколко месеца Асен Василев, по този начин и не можа да разбере, че няма по какъв начин да има действия, откакто няма хора.

При приемането на бюджета, с гласовете на ГЕРБ, ИТН, Движение за права и свободи и Възраждане и по предложение на ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански, приехме, че страната би трябвало да отдели 12 милиона за увеличение на стандарта на музеите. През последните дни стана ясно, че Асен Василев към този момент е подготвил Постановление на Министерския съвет, с което страната ще задели към 3 милиона лв. за тази активност. Освен, че това негово деяние е незаконно, то предпоставя, тези пари да бъдат поделени сред над 100 музея в цялата страна. И тук идват множеството въпроси, които са по две линии – за какво Асен Василев прави незаконна активност, като нарушава Закона за държавния бюджет и за какво същият човек си е сложил за цел да унищожи музейното дело в България?

Още предходната седмица, когато към този момент се говореше, че това безсрамие ще се случи, желаех в Комисията по културата и медиите да бъде изслушан министъра на културата. Вече считам, че ще би трябвало да бъде изслушан и министърът на финансите, който поради следващото тъпчене на закона, би трябвало да бъде изслушан и в пленарна зала. За четири месеца, министърът на културата съумя да пристигна на съвещание на културната комисия в Народното събрание единствено един път. Когато пристигна, на множеството въпроси на депутатите, той отговори с: „ Не знам ”. Предполагам, че в случай че благоволи да се появи в четвъртък ще направи същото. Само, че този път отговорът „ не знам ” няма да му свърши работа. Защото в случай че не знае и не може, би трябвало да подаде оставка и да продължи да се занимава с читалището в Татарево. За да може да се приготви, ще му дам някои насоки за въпроси, на които е значимо да отговори съответно:

1. Какво е отношението му към постановлението квалифицирано от министъра на финансите от позиция на неговата правомерност?

2. Какво е отношението му към политиката на министъра на финансите във връзка с музейното дело в България?

3. На страната на министъра на финансите ли е той, или е на страната българската просвета?

4. Говорил ли е с министъра на финансите за финансирането на музеите или единствено го е слушкал?

5. Колко пъти се е срещал с представителите на музеите и познава ли работата на музейните служащи?

6. Смята ли, че работата на един музеен служащ се състои главно в това да бърше прахуляк, както счита министърът на финансите?

Това са единствено част от множеството въпроси, на които министърът на културата ще би трябвало да дава отговор. Министърът на финансите, който се явява глава на приятелския кръг, който се пробва да ръководи страната от няколко месеца, ще би трябвало да дава отговор на доста повече въпроси, само че най-важният от тях е: „ Никой не е над закона???

От Facebook профила на Тома Биков
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР