Очаква се в неделя броят на бежанците, бягащи от Украйна,

...
Очаква се в неделя броят на бежанците, бягащи от Украйна,
Коментари Харесай

Украинските бежанци наближават 1,5 млн. души, докато руската атака продължава вече 11-и ден

Очаква се в неделя броят на бежанците , бягащи от Украйна, да доближи 1,5 милиона, защото нападението на Русия продължава към този момент 11-и ден, а Украйна упорства за спомагателна помощ от Запада, в това число повече наказания и оръжия, оповестява Ройтерс.

Москва и Киев си размениха обвинявания за проваленото в събота преустановяване на огъня, което щеше да разреши на цивилни жители да изоставен Мариупол и Волноваха - два южни града, обсадени от съветските сили. Украинците, които съумяха да избягат, се трансферираха в прилежаща Полша, Румъния, Словакия и други страни.

Украинските договарящи обявиха, че третият кръг от договарянията с Русия за преустановяване на огъня ще продължи в понеделник, макар че Москва не беше толкоз безапелационна.

В телевизионно послание в събота вечерта президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани хората в регионите, окупирани от съветските войски, да се бият.

"Трябва да излезем на открито и да прогоним това зло от нашите градове ", сподели той и даде обещание да възвърне нацията си.

Британското военно разузнаване съобщи в неделя, че съветските сили са се насочили към обитаеми места в Украйна, само че че силата на съпротивата забавя напредването им.

"Мащабът и силата на украинската опозиция не престават да изненадват Русия ", заяви английското военно разузнаване в настояща информация.

Русия неведнъж е отричала, че нанася удари по цивилни региони.

Руският президент Владимир Путин, който стартира по този начин наречената от него "специална военна интервенция " на 24 февруари, повтори, че желае неутрална Украйна, която е "демилитаризирана " и "денацифицирана ", и съпостави западните наказания "с оповестяване на война ", като добави: "Слава Богу, не се стигна до такава степен ", съобщи Ройтерс.

Украйна и западните страни осъдиха претекстовете на Путин като безпочвен предлог за нашествието и постановиха огромни наказания, целящи да изолират Москва и да осакатят стопанската система ѝ.

След срещата си с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен на украинско-полската граница украинският външен министър Дмитрий Кулеба съобщи, че чака нови наказания и оръжия за Украйна през идващите дни.

Съединени американски щати обявиха, че ще дават на Украйна повече оръжия, и неведнъж предизвестиха, че могат да усилят глобите, а президентът Джо Байдън изиска незабавно финансиране в размер на 10 милиарда $, с цел да отговори на рецесията.

Вашингтон работи с Полша, до момента в който Варшава обмисля дали да даде изтребители на Украйна, съобщи представител на Белия дом.

Зеленски изиска помощ за обезпечаване на самолети от европейските съдружници във видео диалог с американски законодатели. Той също по този начин още веднъж прикани за повече смъртоносна помощ, възбрана на съветския нефт, неразрешена за полети зона и преустановяване на привилегиите на Visa Inc (V. N) и MasterCard Inc в Русия, оповестиха американските медии.

По-късно Visa и Mastercard обявиха, че ще преустановят активността си с кредитни карти в Русия, което е последният от трагичната поредност от отдръпвания на компании поради нашествието.

НАТО, към която Украйна желае да се причисли, се опълчва на апелите на Зеленски да наложи неразрешена за полети зона над страната му, като твърди, че това ще докара до ескалация на спора отвън Украйна.

В опит да посредничи израелският министър председател Нафтали Бенет се срещна с Путин в Кремъл в събота, а по-късно беседва със Зеленски.

"Продължаваме разговора ", написа Зеленски в Туитър след диалога.

Очаква се турският президент Тайип Ердоган да беседва с Путин в неделя. Турция, която е член на НАТО, има обща морска граница с Украйна и Русия в Черно море.

Русия още веднъж предизвестява Европейски Съюз и НАТО да спрат "изпомпването на най-съвременни оръжейни системи " в Киев, съобщи представителят на външното министерство Мария Захарова, оповестява РИА.

В неделя съветски медии цитираха неидентифициран източник, съгласно който Украйна е покрай основаването на нуклеарно оръжие въз основата на плутоний, въпреки че източникът не се базира на доказателства.

Малко преди нашествието Путин съобщи в изпълнена с неодобрение тирада, че Украйна употребява руско ноу-хау, с цел да сътвори свои лични нуклеарни оръжия, и че това е еднакво на подготовка за нахлуване против Русия.

Правителството на Украйна съобщи, че не възнамерява да се причисли още веднъж към нуклеарния клуб, защото се отхвърли от нуклеарните си оръжия през 1994 година след разпадането на Съветския съюз.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР