Очаква се тази седмица Конституционният съд да допусне исканията по

...
Очаква се тази седмица Конституционният съд да допусне исканията по
Коментари Харесай

По-вероятно е ГЕРБ и ПП/ДБ да се разберат за ротацията и да не се стига до избори според доц. Киселова

Очаква се тази седмица Конституционният съд да допусне настояванията по жалбите против конституционните промени и ще стартира да тече едномесечния период за показване на мнения на заинтригуваните страни. След 9 април, най-рано, може да се приказва за насрочване на съвещание всъщност по жалбите на президента и на опозицията. Това съобщи преподавателят по конституционно право доцент доктор Наталия Киселова пред Българска национална телевизия.

По думите й към 9-10 април ще стане ясно дали ще има нови избори.

Тя сподели още, че съгласно нея няма парламентарен проблем към идната ротация.

„ Президентът и народните представители, които оспориха конституционните промени в частта служебни кабинети, извеждат като причини две групи. Една група причини са, че не е умело Народното събрание да прави промени по отношение на служебното държавно управление. Вторият мотив, при народните представители е належащо по-високо болшинство за всяко едно от гласуванията “, съобщи Киселова.

Доц. доктор Наталия Киселова изясни и какво може да се случи при възможни бъдещи избори и по какъв начин ще се образува длъжностен кабинет.

„ Досега разбирането беше, че тези, които са в състав на служебно държавно управление не вземат участие директно в изборите и затова, в случай че бъде определен ръководителят на Народното събрание за министър председател той би трябвало да освободи поста на ръководител, би трябвало да прекъсне отговорностите си като депутат и Народното събрание би трябвало да избере различен ръководител “, посочи още тя.

Според нея е по-вероятно сътрудниците да се схванат за ротацията и да не се стига до избори.

„ Вероятността да се схванат е по-голяма, тъй като аргументите да бъде основано това държавно управление по-скоро има външнополитически привкус, с аргументацията да бъде спряна политическата рецесия, само че методът, по който ще се схванат, ще покаже какъв брой е дълбока рецесията, дали сме почнали да излизаме от нея, или дълбаем към още по-голямо политическо дъно. И това се вижда през езика на последствията “, изясни доцент доктор Наталия Киселова и добави:

„ След като министър председателят подава план за решение със своята оставка, следва Народно събрание да я утвърди. Одобряването може да мине със или без диспути, само че заради острата обстановка, в която изпаднахме, ще се премине и през диспути, с цел да се даде оценка и от ГЕРБ-СДС, само че и от опозицията на министрите. Към такова съвещание ще се пристъпи обаче, едвам когато има изясненост дали ще има държавно управление със идващ мандат, тъй като няма логичност, несъмнено, логиката не е науката, която можем да използван към настоящото Народно събрание, само че няма житейска логичност да оставят в ръцете на президента той да зададе темпото на политическия развой. И заради тази причина тогава, когато са подготвени със състав на държавно управление, госпожа Габриел, одобряваме, че към този момент тя ще получи проучвателния мандат, незабавно ще показа мандат на държавно управление. “

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР