Очаква се спад с 27% при имотните инвестиции до 2021

...
Очаква се спад с 27% при имотните инвестиции до 2021
Коментари Харесай

Спад с 27% при имотните инвестиции до 2021 г., прогнозира брокерска агенция

Очаква се спад с 27% при имотните вложения до 2021 година и изцяло закъснение на имотния пазар. Това демонстрират данните от изследването „ Тенденции на имотния пазар ”, което организация за недвижими парцели „ Antre “ организира измежду 1238 респондента на територията на град София през месец февруари.

През последните 3 години имотните капиталови покупки съставляваха 26% от размера на сделките в жилищния сегмент. Благоприятстващи аргументи за тези стойности бяха икономическият растеж, потребността от повече наемни жилища в столицата, възходящите цени на парцелите и ниските лихвени проценти по депозитите. Това накара половината от жилищните имотни вложители да закупят ново строителство, реализиращо се след 2016г.

Последната година цените понижат растежа си, пазара чака промяна, стопанската система се забавя, а наемният пазар на жилища към този момент се насища. Като се добави към това и нужното време за реализацията на дадена имотна инвестиция, било то на наемния или вторичния пазар, бе разумно в идващите 2 години да има спад в имотните вложения с 18.8%, което се равнява на 27% по отношение на предходния интервал.

Въпреки упованията за спад вложителите в процентно съответствие ще останат по-активни на пазара по отношение на купувачите за лично прилагане. Именно това ще докара до забавянето на пазара - 45.5% от респондентите (основно купувачи за персонално ползване) изчакват подобаващ миг.

80% от участниците на жилищния пазар към този момент регистрират сходни трендове със забавянето на имотните транзакциите във времето. Важно е да се означи, че това закъснение не е спад или пукане на балон, а по-скоро стабилизиране на пазара.

Над половината от купувачите за персонално прилагане (56%) търсят нов парцел с акт 16, а едвам 35% са склонни да закупят парцел преди акт 16, още по-малко преди акт 14 (груб строеж), което свидетелства за нерешителност на този вид консуматори. За персонално прилагане най-желани са тристайните жилища измежду 62% от интервюираните.

При вложителите това съответствие е обърнато, даже нараства интереса към покупка при пускане на градеж. Най- настоящи за инвестиция остават двустайните жилища, след тях нараства и ползата към еднопространствени жилища, допълват от организацията.

На вторичния пазар при продавачите всичко е уравновесено.

Запазва се близкото съответствие при предлагането на двустайни (30%) и тристайни (40%). 29% от продавачите пък изчакват растеж в цените, с цел да продадат парцелите си по-изгодно. Наемният пазар за момента се резервира постоянен, макар лекото понижаване на наемните равнища с 10% от началото на годината. Средният наем изискван от наемодателите в столицата за двустаен апартамент остава към 365 евро.

Съотношението сред нови жилища (1991-2016г.) и остарели е изравнено вследствие на имотните вложения през последните години.

По традиция най-търсени не престават да бъдат централните квартали, както и южните. В това число попада и ж.к. “Младост “. Индикации за по-голям интерес се следи към Дружба, Надежда и Овча Купел. Това се дължи на транспортната съгласуваност и на по-големия избор на парцели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР