Очаква се Русия и Украйна да подпишат днес следобед споразумение

...
Очаква се Русия и Украйна да подпишат днес следобед споразумение
Коментари Харесай

Русия и Украйна подписват споразумение за износ на зърно

Очаква се Русия и Украйна да подпишат през днешния ден следобяд съглашение за експорт на зърно, заяви Турция - насърчителен знак, че интернационалната хранителна рецесия, породена от съветската инвазия в Украйна, може да бъде облекчена. По-рано съветското външно министерство разгласи последния кръг от глобите на Европейския съюз за нелегитимни.

Русия, Украйна и Турция ще се съберат по-късно през днешния ден в Истанбул, с цел да подпишат препоръчано от Организация на обединените нации съглашение за освобождение на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, заяви турското президентство. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш ще участва на събитието дружно с турския президент Ердоган и представителите на Русия и Украйна. Очаква се с изключение на деблокирането на зърнения експорт от Украйна съглашението да включва и позволение за износа на зърно и торове от Русия. Принципно съглашение по проекта беше реализирано предходната седмица.

С нелегитимните си едностранни наказания Европейският съюз настойчиво продължава да се забива в задънена улица, а съответните ограничения довеждат до пагубни последствия за световната стопанска система и сигурност, се споделя в изказване на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

Наред с пандемията от Covid-19 съществена причина за растежа на цените на селскостопанската продукция и въглеводородите е недалновидната икономическа и енергийна политика на Запада. За изостряне на обстановката способстват антируските ограничения на Европейски Съюз, които намерено преследват задачата за подкопаване на външноикономическата активност на нашата страна, в това число в селскостопанския бранш ", сподели Захарова.

На бойното поле - съветските сили наподобява се доближават към втората по величина украинска електроцентрала Топлоелектрическа централа Углегорск, на 50 км североизточно от Донецк, за да завземат сериозна инфраструктура и градовете Краматорск и Славянск, заяви английското разузнаване. Един от най-гъсто обитаемоте региони на украинския град Харков беше подложен на обстрел през вчерашния ден, сподели кметът на града Игор Терехов и насочи апел към цивилните да не напущат укритията си. Имаше известия за сериозен обстрел и в Николаев.

Съединени американски щати биха приветствали вероятно съглашение, само че акцентират ролята на Русия за продоволствената рецесия. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс изрази позцията на Вашингтон:

" Ние приветстваме по принцип оповестяването на това споразумуение, само че нашият фокус е върху това да държим Русия виновна за осъществяването на съглашението. Това, което чухме през миналите няколко часа, е почтено за възторженостти, само че това, което в действителност ще има значение, е осъществяването. Това беше съзнателно решение от страна на Руската федерация да трансформира храната в оръжие ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР