Очаква се полският парламент да отхвърли популисткия кабинет и да

...
Очаква се полският парламент да отхвърли популисткия кабинет и да
Коментари Харесай

Полският парламент е на път да излъчи ново проевропейско правителство

Очаква се полският парламент да отхвърли популисткия кабинет и да утвърди проевропейско държавно управление, ръководено от някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, с което да сложи началото на нова епоха в страната.

Три проевропейски опозиционни партии, които дадоха обещание да подобрят влошените връзки с Брюксел и да вкарат демократични промени, завоюваха болшинство на изборите на 15 октомври.

Но президентът Анджей Дуда, съдружник на отиващото си държавно управление, в началото номинира ръководещата партия " Право и правдивост " (PiS) за сформиране на държавно управление на малцинството.

Премиерът Матеуш Моравецки ще подложи този кабинет на избор на доверие, който се чака да загуби.

След това депутатите ще предлагат нов претендент за министър-председател и се чака да посочат Туск, някогашен министър-председател, който желае да постави завършек на осемгодишното ръководство на " Право и правдивост " - PiS.

Гражданската коалиция на Туск дружно с партиите " Трети път " и " Левицата " управляват 248 места в 460-местния парламент.

PiS зае първо място на изборите, като завоюва 194 места, само че не съумя да получи болшинство.

След като бъде номиниран, Туск би трябвало да показа програмата си пред депутатите, които по-късно ще проведат избор на доверие.

Кабинетът на Туск може да постави клетва в сряда, което ще му разреши да замине за Брюксел за срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък и петък като нов министър-председател.

Туск даде обещание да деблокира милиарди евро помощи от Европейски Съюз, които бяха замразени заради дългогодишното напрежение сред Брюксел и отиващото си държавно управление.

Бившият министър-председател също по този начин съобщи, че ще възвърне доверието към Полша в Европейски Съюз и ще й даде значима дума в изискванията на продължаващата война в прилежаща Украйна.

Очакванията към новото държавно управление са огромни, само че популистите ще останат доста авторитетни даже в съпротива и са назначили свои съдружници на основни постове.

" Няма да има никакви чудеса ", защото новото държавно управление е изправено пред ежедневни борби с PiS, която " ще продължи да се бори ", съобщи пред Агенция Франс Прес Ярослав Куиш, политически анализатор.

" Ще бъде като да вървиш през тиня " и бърза смяна е малко евентуална, защото PiS оставя " правосъдно минно поле ", сподели той.

Спорни промени в правосъдната система, които съгласно Европейски Съюз подкопават демократичните полезности, бяха в основата на напрежението сред министрите на PiS и Брюксел.

PiS към момента има съдружници в президентството, централната банка и висшия съд, както и в няколко значими правосъдни и финансови държавни институции.

Тя господства и в държавните медии, които по време на ръководството ѝ се трансфораха в рупор на държавното управление.

Анализаторите приказват за " паяжина ", изплетена от PiS посредством слагане на съдружници на авторитетни позиции с мандати, които ще продължат дълго време при ръководството на новото държавно управление.

Дуда би трябвало да се отдръпна от поста си преди президентските избори през 2025 година, само че до тогава той може да употребява тактичност на блокиране, налагайки несъгласие на закони.

Държавният глава даде визия за желанията си с номинацията на Моравецки за началник на държавното управление, което даде на PiS още два месеца власт.

Туск съобщи, че PiS е прекарала последните си няколко седмици на власт в " опустошение, заличаване на полската страна ".

Куиш съобщи, че партията е употребила времето, " с цел да се укрепи институционално и финансово ".

PiS назначи двама някогашни министри за ръководители на значими държавни финансови институции и нови прокурори.

Президентът също по този начин утвърди 150 нови съдии, номинирани от орган, който беше подложен на критика от Европейския съюз, че е прекомерно мощно повлиян от PiS. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР