Очаква се по-късно през деня новият крал на Великобритания Чарлз

...
Очаква се по-късно през деня новият крал на Великобритания Чарлз
Коментари Харесай

„Кралицата е мъртва, да живее кралят“: Очаква се първо изявление на Чарлз III


Очаква се по-късно денем новият крал на Англия Чарлз III да направи първото си изказване. Също по този начин той публично ще бъде провъзгласен за новия монарх на Острова.

Във Англия съществува правилото Rex nunquam moritur или „ кралят в никакъв случай не умира “. То е възприето през Средновековието от Франция, откъдето мигрира и изразът „ Кралят умря, да живее кралят “. Идеята зад това е, че индивидът, който носи короната, може да почине, само че политическата фигура съществува вечно. Правилото съществува, с цел да се избегнат затруднения при предаването на висшата власт.

Снимка: Getty Images


При гибелта на Елизабет II на 8 септември принц Чарлз, като неин първи правоприемник, автоматизирано става крал, само че все пак съществува и официална процедура. По-късно в първия ден след гибелта на остарелия монарх в двореца Сейнт Джеймс ще се събере Съветът по унаследяване, който ще прогласи публично Чарлз III за нов държател на страната.

Веднага по-късно започва и друга процедура – Чарлз III би трябвало да направи първата си обиколка на страната, като първата дестинация евентуално ще бъде Шотландия, защото той сега се намира в двореца Балморал, където умря Елизабет II.

В днешния ден ще се състои и първата среща сред Чарлз III и новият английски министър председател Лиз Тръс.

Официалната коронация на Чарлз III надали ще се състои в близката година.

Предстоят и други любопитни промени. Химнът на Англия би трябвало да бъде модифициран като текст, с цел да се пее в него „ Бог да пази краля “. Банката на Англия би трябвало да се приготви за изсичане на нови монети и печатането на банкноти с лика на Чарлз III. За момента от там оповестиха, че тези с облика на Елизабет не престават да бъдат годни.

Църковните камбани ще бият в цяла Англия през днешния ден - в границите на един час след обяд. Камарата на общините ще се събере в ранния следобяд с цел да отдаде респект на кралицата. Тялото на кралицата ще бъде превозено от катедралата Сейнт Джайлс в Единбург към Лондон. Елизабет II ще бъде заровена след 9 дни в Уестминстърското абатство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР