Очаква се печалбата на Samsung Electronics за третото тримесечие да

...
Очаква се печалбата на Samsung Electronics за третото тримесечие да
Коментари Харесай

Печалбата на Samsung се срива с 80% през Q3

Очаква се облагата на Samsung Electronics за третото тримесечие да спадне с 80% по отношение на миналата година, защото последствията от продължаващото световно пренасищане с чипове водят до загуби в бизнеса, който нормално е " дойната крава " на южнокорейския софтуерен колос, написа Reuters.

Най-големият производител на чипове за памет, смарт телефони и тв приемници в света ще разгласи предварителните си резултати за третото тримесечие в сряда.

Оперативната облага евентуално е спаднала до 2,1 трилиона вона (1,56 милиарда долара) през тримесечието юли-септември, съгласно оценката на LSEG SmartEstimate.

За съпоставяне, през септемврийското тримесечие на предходната година оперативната облага е била 10,85 трилиона вона.

Обратът се дължи на това, че подразделението за чипове, което обичайно е най-печелившото звено на компанията, се чака да регистрира тримесечни загуби в размер на сред 3 и 4 трилиона вона, откакто цените на чиповете за памет не се възвърнаха толкоз бързо, колкото някои предвидиха.

Анализаторите настояват, че съкращенията в производството на чипове от страна на Samsung също по този начин са нанесли щета на икономиите от мащаба, повишавайки разноските за произвеждане.

След като за първи път оповестиха понижаване на производството през април, анализаторите обявиха, че Samsung са понижили още производството през третото тримесечие, с цел да стопят запасите си и да се оправят с пренасищането с чипове, което е причина за най-тежкия спад в промишлеността от десетилетия.

Миналия месец съперникът Micron Technology предвижда тримесечна загуба, което породи опасения за постепенно възобновяване на крайните пазари на производителя на чипове за памет, като да вземем за пример центровете за данни.

Производителите на смарт телефони и лични компютри също се въздържат от закупуване на нови чипове памет, предпочитайки да употребяват наличните си ресурси в продължение на месеци заради опасения от стопански спад. Според анализатори в този момент запасите им са ниски, тъй че се чака търсенето да се възвърне до началото на идната година.

Наскоро Samsung получи първата си поръчка от една година насам за чипове за памет за сървъри от северноамериканска компания, занимаваща се с центрове за данни, изясняват от KB Securities, което поражда очаквания, че клиентите на центровете за данни също ще стартират още веднъж да купуват чипове.

Силното търсене на чипове за памет, употребявани в изкуствения разсъдък, като да вземем за пример високоскоростна памет (HBM), остава ярък лъч, само че Samsung изостава от съперника си SK Hynix в създаването на такива чипове и обезпечаването на клиенти като водача в производството на чипове за изкуствен интелект Nvidia.

Мобилният бизнес на Samsung евентуално ще регистрира оперативна облага от към 3 трилиона вона, съгласно междинната стойност на прогнозите на петима анализатори, защото компанията пусна на пазара премиум сгъваемите си смарт телефони през тримесечието, с което усили продажбите си макар вялия международен пазар на смарт телефони.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР