Очаква се най-късно утре авариралият 6-и блок на АЕЦ Козлодуй

...
Очаква се най-късно утре авариралият 6-и блок на АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

Проблемът с 6-и блок на АЕЦ Козлодуй: Защо пускането му отново се отлага?

Очаква се най-късно на следващия ден авариралият 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " да бъде пуснат. Това предвидиха в ефира на Euronews България някогашният шеф на нуклеарната електроцентрала Валентин Николов и нуклеарният физик проф. Георги Касчиев.
Подобна повреда имаше и 2012 година, когато имаше приключване на водород. Проблемът когато изтича водород е да няма сериозна маса събрана в цеха, тъй че да сътвори условия за гърмеж при една искра. Слава Богу, това незабавно е било хванато и незабавно е бил спрян генераторът и надлежно сега са сменени, доколкото знам, от " Атоменергоремонт " всички уплътнения отначало, тъй като в никакъв случай не можеш да бъдеш сигурен, че няма да изтърван от друго място, а и мъчно се локализира.
Валентин Николов, някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй "

„ Изпитанията вървят. Надявам се, че те ще покажат, че казусът е тъкмо в уплътненията, а не някоя кухина, да кажем. Тази към този момент или на следващия ден сутринта би трябвало да се пусне генераторът, надлежно и блокът “, уточни Николов.

„ Иначе, заплаха от нуклеарно замърсяване няма. Проблемът е единствено да не възникне пожар “, безапелационен е той.

Непланирани поправки е имало и преди, разяснява проф. Георги Касчиев. По думите му казусът в тази ситуация са аварийните елементи и кой може да в профил повредата.
Трябва да се прави профилактичен ремонт. Контролът би трябвало да бъде по-стриктен, по-силен, да се подменят повече елементи. Не бих споделил, че е някакво огромно изключение. За страдание, стават такива неща.
проф. Георги Касчиев, нуклеарен физик

Енергийните специалисти считат, че може да има цялостна диверсификация и България да откри опция на съветското гориво за нуклеарната централа в Козлодуй. Според някогашния шеф на централата Валентин Николов казусът не е в това, че горивото е съветско.

" Гориво, което не е лицензирано и не е утвърдено от самостоятелния нуклеарен регулатор Агенцията за нуклеарно контролиране, няма да бъде вложено в реакторите. Проблемът е различен - в случай че ние чакаме лиценза на горивото, без да си свършим работата като АЕЦ Козлодуй и като изпълнителна власт – то в този случай ние ще имаме едно лицензирано гориво, което няма да можем да сложим в 5-и блок ", разяснява той.

Вижте целия диалог във видеото.
Сега не Ако някой от тях се повреди, неговият ремонт качествено не може да се извърши най-много под надзора или на съветските експерти от Запорожие или могат да се заменят единствено от съветските фабрики.
проф. Георги Касчиев

 

 

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР