Очаква се мобилните оператори да вдигнат едностранно цените на месечните

...
Очаква се мобилните оператори да вдигнат едностранно цените на месечните
Коментари Харесай

Очаква се мобилните оператори да вдигнат цените от 2023 г.

Очаква се мобилните оператори да вдигнат едностранно цените на месечните абонаменти през 2023 година поради инфлацията през към този момент отминаващата година.

За това осведоми ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски, съгласно който новите условия биха влезнали в действие най-рано през февруари 2023 година

За осъществяването на прогнозата му е належащо първо да излезе формалната статистика за инфлацията в България през 2022 година Майорски напомня, че клиентите би трябвало да бъдат осведомени със известия, както се случи предходната година. По думите му цените на интернет услугите и кабелната телевизия също ще се покачат.

Месечните абонаменти се пресмятат на база средногодишния показател на потребителските цени на Национален статистически институт за миналата година. Това е записано и в общите условия на договорите с операторите, показва Майорски.

Официалната статистика демонстрира, че към края на ноември инфлацията е 15.8%, което допуска покачване с 3 лева при месечен абонамент от 20 лева, с към 5 лева при 30 лева и така нататък
 С над 21% нарастна дребната кошница от началото на годината
С над 21% нарастна дребната кошница от началото на годината

Близо 17% е годишната инфлация по данни към ноември

" Комисията за отбрана на потребителите не е направила нищо за една година по отношение на едностранното повдигане на месечните абонаменти при мобилните оператори. Договорите не престават да са в интерес на фирмите , като клиентите не могат да се откажат от тях или да предоговорят изискванията си ", акцентира Майорски.

Според него е редно клиентите да могат да се откажат от контракта си или да си изберат различен по-евтин абонаментен проект без спомагателни такси при промени от мобилния оператор.

С покачването на цените фирмите ще осъществят големи облаги на гърба на потребителите, защото получават обезщетения поради високите цени на електрическата енергия, показва Майорски и упорства омбудсманът, страната и КЗП да подхващат ограничения.

В началото на тази година мобилните оператори покачиха цените сред 1.5% и 3,3% поради инфлацията през 2021 година Причината, която показват за това е наличната сходна опция в Общите условия към тях. Затова и не е допустимо клиентите да прекратят контракта си предварително, без да бъдат глобени с неустойки. П ромяната визира всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и закрепени услуги.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР