Очаква се кметските избори в най-големите градове в Италия в

...
Очаква се кметските избори в най-големите градове в Италия в
Коментари Харесай

Местни избори в Италия - Салвини е под натиск от други крайнодесни, левицата чака победи

Очаква се кметските избори в най-големите градове в Италия в неделя и понеделник да покажат, че отслабва хватката на Матео Салвини вдясно, а левите да победят в най-важните надпревари.

Частичните избори за парламент в тосканския град Сиена също ще бъдат следени от близко, защото в тях се крие ключът към бъдещето на водача на Демократическата партия (ДП) Енрико Лета, който е един от претендентите.

Около 12 млн. гласоподаватели ще имат право да избират кметове на Рим, Милано, Неапол и Торино и повече от 1000 по-малки центъра, в първия тест за настроенията на гласоподавателите, откогато Марио Драги стана министър председател през февруари.

Салвини, който изглеждаше в неукротим напредък, когато изведе партията си, " Лига " като триумфиращия състезател на изборите за Европейски парламент през 2019 година, се сблъска със спадаща известност, а партията рискува да бъде изпреварена от десния си съдружник, " Братята от Италия ". " Тези избори за кмет ще тестват салдото на силите вдясно, само че бих бил внимателен да върша заключения от тях за националната картина, " сподели Лоренцо Прелиаско, началник на компанията за избори и политически разбори YouTrend.

Салвини е изправен пред възходяща вътрешна съпротива от страна на по-центристките политици в " Лига " и

претърпя огромен удар тази седмица,

когато един от най-близките му помощници подаде оставка, откакто беше забъркан в скандал с опиати.

Според последните социологически изследвания Лигата е изгубила част от поддръжката си - от 34%, извоювани на европейските избори, до към 20%. Сега е почти на равнище с " Братята от Италия " и ПД.

" Лига " и Директива за птиците са и в държавното управление за национално единение на Драги, дружно с Движението " Пет звезди ", което е с към 16%, до момента в който " Братята от Италия " са в съпротива. Десният алианс, който включва " Форца Италия " на Силвио Берлускони, води на национално равнище, само че поддръжката му е най-силна в дребните градове и села и се чака претендентите му да изгубят в множеството от огромните градове, с цел да бъдат извоювани.

Проучванията на публичното мнение, оповестени преди да бъде наложено затъмнение две седмици преди гласуването,

сочат победи вляво от центъра в Рим, Милано и Неапол,

до момента в който развръзката в Торино наподобява по-трудно предсказуема. Ако нито един претендент не получи 50% от гласовете на първия тур в неделя и понеделник, балотаж сред първите два ще се организира две седмици по-късно.

В столицата се чака някогашният министър на стопанската система Роберто Гуалтиери от ПД да измести досегашната Вирджиния Раджи от " Пет зведси ", само че съвсем несъмнено ще се наложи балотаж. Това евентуално ще бъде сред Гуалтиери и претендента на десницата Енрико Микети, локален юрист и радиожурналист, като Раджи се чака да доближи едвам до на трето място.

Действащият кмет от лявоцентристите в Милано Джузепе Сала, наподобява, върви към преизбиране, евентуално без да е належащо балотаж.

На частичните избори в Сиена водачът Лета, който през март се отхвърли от академична кариера в Париж, с цел да оглави партията, търси място в Народното събрание и увеличи залога, като съобщи, че ще се откаже от поста, в случай че загуби. Очаква се той да надделее в обичайна цитадела на ПД, само че Прелиаско на YouTrend предизвести, че резултатът не би трябвало да се приема за даденост. " Избирателната интензивност на тези междинни избори нормално е доста ниска, само че десните гласоподаватели могат да бъдат стимулирани от опцията да изгонят Лета от управлението на ПД, " сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР