Очаква се избирателите да отговорят с категорично ДА на въпроса

...
Очаква се избирателите да отговорят с категорично ДА на въпроса
Коментари Харесай

​Милиони гласуваха на референдумa за независимост на Иракски Кюрдистан

Очаква се гласоподавателите да отговорят с изрично " ДА " на въпроса дали кюрдите да получат самостоятелност от Багдад. Въпреки че кюрдите изнасят огромна част от тежката борба против " Ислямска страна ", страните в района реагират остро на референдума за самостоятелност.

 © Българска телеграфна агенция
Около 5 200 000 души имаха право на глас на изборите, които ще се проведат в трите северни иракски провинции. Президентът на самостоятелната област Масуд Барзани съобщи, че референдумът няма да докара незабавно до самостоятелност, а би трябвало да се употребява като коз в договарянията с Багдад. Като изискване да анулира допитването той слага точно началото на разговор за самостоятелност с иракското държавно управление. Междувременно кюрдите се надяват, че актуалният избор ще бъде стъпка напред в битката за самостоятелност.

Провеждането на вота срещна съществени съперници в лицето на Турция, Иракското държавно управление в Багдад, Сирия и Иран. Анкара даже заплаши да предприеме крайни ограничения, с цел да предотврати основаването на самостоятелна кюрдска страна.
Реджеп Ердоган, президент на Турция: Прочистихме регион от 2000 километра от терористите от " Ислямска страна " и в този момент ще създадем нова стъпка в същата тенденция. Няма да се поколебаем да създадем сходни стъпки в Ирак, в случай че е належащо. Ако се наложи ще спрем търговията с нефт и ще затворим границите.
Анкара към този момент дислоцира свои военни по границата си с кюрдската самостоятелна област в Ирак. Президентите на Турция и Русия, Реджеп Ердоган и Владимир Путин организираха телефонен диалог по отношение на провеждането на референдума.

Кюрдите са четвъртата по величина етническа група в района на Близкия изток, а сред 15 и 20 % от 37-милионното население на Ирак са точно кюрди.

Иракски Кюрдистан на процедура е самостоятелен от 1992 година, когато сформира лично държавно управление и влиза в спор с режима на Саддам Хюсеин. След свалянето му през 2003 година кюрдите в Ирак договарят съществени пълномощия с Багдад и стартират да притеглят непознати вложения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР