Очаква се инфлацията да продължи да се повишава през есента,

...
Очаква се инфлацията да продължи да се повишава през есента,
Коментари Харесай

ЕЦБ: Инфлацията ще отслабне в началото на 2022 г.

Очаква се инфлацията да продължи да се покачва през есента, само че да намалее през идната година. Сегашното нарастване на инфлацията се чака да бъде по-скоро краткотрайно и да отразява основно забележителното покачване на цените на петрола към средата на предходната година, анулацията на краткотрайното понижение на Данък добавена стойност в Германия, отсрочените продажби през летните месеци на 2020 година и натиска по линията на разноските, произлизащ от краткотраен дефицит на материали и съоръжение.

Това демонстрира.

През 2022 година тези фактори би трябвало да отслабнат или да отпаднат при изчисляването на инфлацията на годишна база.

Натискът върху базисната инфлация се изостри. Макар че стопанската система продължава да се възвръща, подкрепяна от ограниченията на Управителния съвет по паричната политика, в средносрочен небосвод предвиждаме базисната инфлация да нараства. Това повишаване се чака да бъде единствено последователно, защото на стопанската система ще ѝ би трябвало време да се върне към работа с цялостен потенциал и заради това работните заплати ще нарастват изключително умерено.

Измерителите на дълготрайните инфлационни упования продължиха да се покачват, само че запазвайки известно разстояние от задачата на ЕЦБ за 2%.

По данни на ЕЦБ макар признаците на икономическо възобновяване все още в еврозоната има 2 млн. души повече безработни, в сравнение с преди пандемията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР