Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) отново да повиши основните

...
Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) отново да повиши основните
Коментари Харесай

ЕЦБ върви към ново повишение на лихвите въпреки критиките, че така влияе зле на икономиката

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) още веднъж да увеличи главните си лихвени проценти на днешното си съвещание на фона на инфлацията, която към момента се дефинира като прекомерно висока и макар недоволството в някои страни за риска от намаляване на стопанската система, съобщи Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Една година, откакто започва най-бързия цикъл на повишение на лихвите в историята си, франкфуртската институция продължава с тази наклонност, въпреки че пикът наподобява се приближава.

Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981 към този момент разгласи през юни, че е " доста евентуално " на днешното съвещание на управителния съвет да се стигне до ново покачване.

" Практически целият свят чака нарастване от 0,25 процентни пункта, както и през юни ", съобщи предходната седмица Йоахим Нагел, шеф на " Бундесбанк " (Bundesbank).

Това ще увеличи лихвения % по депозитите на банките в ЕЦБ до 3,75 на 100. 

Какво следва оттук насетне?

Това, което по-скоро буди интерес по отношение на днешната среща е " какви индикации би могла да даде ЕЦБ за бъдещата си парична политика ", съгласно Ерик Дор, шеф за стопански изследвания в Института за научна стопанска система и ръководство (IESEG). На дневен ред е септемврийското съвещание. 

За да се бори против рекордната инфлация в еврозоната след постпандемичното възобновяване и експлоадирането на войната в Украйна, ЕЦБ подвига от предишния юли лихвите с невиждана скорост, като ги увеличи с 400 базисни пункта за една година. 

Пътят, който би трябвало да бъде извървян

Тази политика усилва разноските по заемите на фирмите и семействата, което би трябвало да докара до спад на търсенето и на икономическата активност.

Надеждата на ЕЦБ е, че това ще намали потенциала на фирмите и на търговците да усилват цените и в същото време ще понижи настояванията за покачване на заплатите.

Франкфуртската институция се усеща принудена да продължи с тази политика, защото, в случай че се изключи силата, забавянето на растежа на цените е към момента лимитирано.

Съвкупният индикатор, употребен от ЕЦБ за инфлацията, е намалял нищожно от рекордните 7,9 на 100 през март 2023 година до 6,9 на 100 през юни 2023 година

Именно това кара Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981 да твърди, че ЕЦБ има да " извърви още път ", с цел да повлияе на цените.

Критики

Рестриктивната парична политика стартира да се отразява все по-зле на някои по-слаби европейски стопански системи, отбелязва Агенция Франс Прес.

Нови покачвания на лихвите носят " все по-високи опасности от основаване на по-трудна обстановка за напредък на европейско ниво ", съобщи в средата на юли министърът на финансите на Португалия Фернанду Медина. 

Преди него италианската премиерка Джорджа Мелони разкритикува в края на юни " опростената рецепта " на ЕЦБ, която се състои в повишение на лихвите за битка с инфлацията, опасявайки се, че  " лекарството може да нанесе повече вреди от самата болест ".

Централните банкери от еврозоната употребяват инфлацията като компас и цената, в случай че се направи по-малко във връзка с лихвите, продължава да е по-висока, в сравнение с, в случай че се направи повече. Това съобщи членът на управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел.

Същата позиция поддържа и един от " ястребите " измежду централните банкери - шефът на " Бундесбанк " Йоахим Нагел, който е последовател на по-строгата парична политика. Според него инфлацията е " лаком звяр " и " прекомерно ранното намаляване на паричната политика би било неточност ".

Управителят на Нидерландската централна банка Клаас Кнот е по-сдържан, вярвайки, че ново покачване на лихвите през септември е " в най-хубавия случай опция, без обаче да е несъмнено ".

Ново покачване през юли би трябвало да е задоволително и следващо стягане " ще навреди на стопанската система ", предвижда шефът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас, един от " гълъбите " в ЕЦБ, които са за по-мека парична политика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР