Очаква се днес Европейският парламент (ЕП) да гласува резолюция с

...
Очаква се днес Европейският парламент (ЕП) да гласува резолюция с
Коментари Харесай

EП ще поиска международно разследване на събитията в Казахстан

Очаква се през днешния ден Европейският парламент (ЕП) да гласоподава резолюция с апел за интернационално следствие на неотдавнашните събития в Казахстан. Проектът на документа е оповестен на уеб страницата на Европарламента.
„ Призоваваме Европейския съюз и интернационалната общественост неотложно да стартират интернационално следствие на закононарушенията, осъществени против казахстанския народ по време на двуседмичните митинги в Казахстан, в това число за изгубване, изтезания и случайния арестувания, както дейности на снайперистите, умъртвили или ранили милни стачкуващи, в това число малолетни, в Алмати и в други градове на Казахстан “, глас една от точките в резолюцията.
Европейският парламент изрича страдание във връзка със „ гибелта на хора по време на мирните митинги “ и се афишира в отбрана на правото на жителите да показват противоречие с политиката на ръководещите. Споменава се, че по време на митингите са починали 19 чиновници на правоохранителните органи, полицията и други служби за сигурност в подтекста на „ ограничението на свободата “, насилието и случайните арестувания. В документа има апел към ръководещите в Казахстан да освободят арестуваните политически деятели и да преразгледат закона за публичните събирания, с цел да могат хората „ да организират мирни демонстрации в сходство с интернационалните правила “.
Евродепутатите приканват Съвета на Европейски Съюз да вкара лични наказания против високопоставени служители в Казахстан, които носят отговорност за сериозните нарушавания по време на демонстрациите през януари 2022 година Предлага се това да стане в границите на механизма за ограничение поради нарушаването на човешките права в трети страни, който планува възбрана за физически лица да влизат на територията на Европейски Съюз и блокиране на финансовите им активи в страни от Европейски Съюз.
Депутатите приветстват предлагането на външнополитическата работа на Европейски Съюз да „ спомага за мирното разрешаване на рецесията “ в изказването си от 8 януари, само че показват страдание по отношение на „ неналичието на дипломатическа самодейност “ от страна на Брюксел в тази посока.
Проекторезолюцията ще бъде подложена на гласоподаване на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург в четвъртък вечерта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР