Очаква се България да получи с 8% увеличение на европейските

...
Очаква се България да получи с 8% увеличение на европейските
Коментари Харесай

Андрей Новаков: България очаква над 10 млрд. евро от ЕС след 2020г.

Очаква се България да получи с 8% нарастване на европейските средства след 2020 година Това е заложено в предлагането на Европейска комисия за бъдещата Кохезионна политика на Европейски Съюз. Ако сега разполагаме с малко повече от 9.5 милиарда евро, парите след 2020г. би трябвало за бъдат над 10 милиарда евро. Това сподели във Варна Андрей Новаков, евродепутат и основен договарящ по Кохезионната политика.

Това 8-процентно нарастване на европейските средства за България е на фона на 10 % по-малко за Европейски Съюз и 25% по-малко за Унгария, Чехия и Полша да вземем за пример, добави евродепутатът и развенча един от митовете, че след 2020 година парите ще свършат. Той уточни още, че множеството от нещата, които чува за европейските фондове е, че те са комплицирани и неразбираеми.

„Европейските стратегии и фондове са основани за хората и в случай че те не схващат действието им, би трябвало да го променим, а не да чакаме хората да се образоват или да вървят при скъпо платени консултанти. Кандидатстването по европейските планове би трябвало да е елементарно като да си поръчаш кафе, единствено тогава има смисъл от него“, сподели Новаков.

Той прикани хората да се възползват от европейското финансиране, което не е единствено за общините, а е за фермери, студенти, млади учени, за дребния и междинен бизнес. България се оправя доста по-добре спрямо други страни, защото равнището на неточност е по-ниско от междинното в Европейски Съюз. Евродепутатът обори с числа и другия мит, че България внася повече средства в Европейския бюджет, в сравнение с получава. Вноската на страната ни е половин млрд.евро годишно, а получава 2.5 милиарда евро назад, което е пет пъти повече, уточни той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР