Очаква ни втори пик на COVID вълната. Това каза в

...
Очаква ни втори пик на COVID вълната. Това каза в
Коментари Харесай

Лоши новини за коронавируса у нас

Очаква ни втори пик на Коронавирус вълната. Това сподели в ефира на „ Събуди се” математикът Лъчезар Томов. По думите му процентът имунизирани у нас продължава да е извънредно невисок. „ Ако тези равнища се запазят, цялото население на България ще бъде наранено от вируса и неговия нов вид. Сега има хора, които не са се срещали с ковид, изключително в отдалечените региони. Към момента публично новата вълна засегна 3 хиляди души, неофициалните данни демонстрират двоно повече. Възможно е да се стигне и до 10 хиляди. Децата се върнаха в учебно заведение, а към този момент се потвърди, че точно те популяризират вируса към възрастните. Отново ще имаме скок на новозаразените, след това спад и още веднъж скок”, изясни той.

Математикът добави, че до момента България не е успявала да обърне отрицателните трендове на Коронавирус вълните посредством постигането на групов имунитет, а само посредством ограничения.

„ 23 пъти по-нисък е рискът за хоспиталиция на хората с бустерна доза. На тези с две дози от имунизацията той е пет пъти по-нисък. С възрастта обаче рискът расте”, сподели още Томов.

Лъчезар Томов обърна внимание и на последствията след преболедуван Коронавирус. „ 20-25% от инфектираните хора не се възтановяват изцяло след първите 12 месеца. Става дума за сърдечни и венозни промени, както и неврологични вреди. Това важи и за децата, само че в по-малък процент”, изясни той.

Според математика бебетата и бременните дами са сложени в сериозен риск.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР