Очаква ни непредвидима година, гарнирана с политическа неяснота. Екзогенните шокове,

...
Очаква ни непредвидима година, гарнирана с политическа неяснота. Екзогенните шокове,
Коментари Харесай

Щерьо Ножаров, макроикономист: Очаква ни непредвидима година, гарнирана с политическа неяснота

" Очаква ни непредвидима година, гарнирана с политическа неизясненост. Екзогенните шокове, които въздействат върху стопанската система, са непредвидими. Колко ще продължи пандемията? Войната? Затова прогнозата е сложна... Очакванията на всички анализатори са за криза. България е дребна и отворена стопанска система, външнотърговските ни връзки ще бъдат наранени от рецесията, а по този начин и ние. Непредвидимостта стряска бизнеса и семействата ".

Това сподели пред БНР макроикономистът Щерьо Ножаров, учител в УНСС и стопански консултант в Българската стопанска камара.

" Постоянно сменящите се парламенти непрекъснато раздават пари с концепцията, че хората го чакат, само че това усилва количеството пари в обращение. От позиция на паричната политика ние към този момент сме употребявали най-силния инструмент, който съществува, който е валутният ръб. За Българска народна банка остава главно да усилва лихвен % или да играе с минимални наложителни банкови запаси, което е рестриктивна мярка. Постоянното разпределяне на пари, основано на дефицити, подкопава доверието във валутния ръб, което въздейства на стопанската система и ни отдалечава от еврозоната ".

По думите му обаче България ще се причисли към еврозоната поради стратегически и геополитически аргументи.

" България би трябвало да покаже подготвеност за промени. Най-големият проблем на българската икономическа политика е, че промените се случват посредством европейски принадлежности като оперативните стратегии, Националния проект за възобновяване, а не посредством държавния бюджет и национално финансиране ".

В предаването " Нещо повече " Ножаров акцентира, че раздаването на пари на база на бюджетни дефицити не е промяна.

" Държава без промени е мъчно да получи поддръжка и да бъде мощно интегрирана в европейските институции ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР