Очаква ни една различна учебна година заради пандемията от коронавирус.

...
Очаква ни една различна учебна година заради пандемията от коронавирус.
Коментари Харесай

Различната учебна година: Какво ще се промени в училищата? ВИДЕО

Очаква ни една друга образователна година поради пандемията от ковид. Няма да е същият и първият образователен ден, предава Нова тв. Тържества за 15 септември ще има единствено за децата от 1, 5 и 8 клас. В учебно заведение ще се влиза след филтър на входа. При подозрения за COVID-19 ще има изолатори.

Дали шанс, или малшанс, само че новата образователна година под знака на ковид ще е бойното кръщене за новия шеф на Средно учебно заведение „ Панайот Волов” в Шумен.

„ Това е опция да се оправя с идните предизвикателства”, показа Росина Инджева. В това учебно заведение, както в останалите, към този момент са получени указания по какъв начин да работят в новата обстановка. Инспектори от РЗИ ревизират готовността на просветителната система.

„ Трябва да има наложително здравен служащ, който да бъде на входа, да следи прецизно за температура, кашлица и хрема”, изясни Илияна Борисова от РЗИ-Шумен.

Този филтър ще се ползва всеки ден. Потоците от възпитаници би трябвало да бъдат оптимално разграничени.

„ Учениците от начален стадий са лимитирани единствено на първия и втория етаж. На тези от прогимназиален стадий – ще бъде на два етажа”, сподели шефът на СУ „ Панайот Волов “.

Най-малките ще стартират учебно заведение от 8 часа, до момента в който съучениците им от горните класове в 8:50. „ Влизането ще се реализира от два входа - за началния стадий през централния.

От 5 до 7 клас - ще влизат през страничния”, разяснява организацията Росина Инджева. Учениците от гимназиалния стадий също ще влизат на два потока. Протоколите за сигурност указват и по какъв начин се работи при подозрения за ковид.

„ Ако има такова дете - незабавно би трябвало да бъде изведено в помещение, което авансово би трябвало да бъде несъмнено - така наречен изолатор. Съответно незабавно да се уведоми и родителят. Да пристигна с персонален превоз, с цел да се извади от средата на класа и да се прибере детето”, уточни специалистът от РЗИ.

Най-голям е рискът при входовете и коридорите, където постоянно има скупчване на възпитаници.

„ Също и стаи, които се употребяват за профилирано образование. Например, компютърно образование, мултимедийни кабинети. В професионалните учебни заведения има кабинети, които правят подготовка практическа на своите ученици”, добави Ферихан Хюсеинова от РЗИ – Шумен.

Нови по-строги условия има и към санитарните пространства. Задължително е даването на тоалетна хартия и еднократни кърпи за подсушаване на ръце. Осигурена е и топла течаща вода, която от тази година също е едно от наложителните условия, с цел да е хигиената на равнище.

Учителите могат сами да изберат дали да употребяват маска или шлем в час. Наред с образователния материал обаче те ще би трябвало да наблюдават и за здравословното положение на децата.
„ Личи си, когато са отпаднали. Ние си ги познаваме добре и мисля че няма да бъде мъчно за нас да преценим дали едно дете демонстрира признаци или не”, счита учителят Катерина Колева.

Новата присъствена образователна е предстояща както от учители, по този начин и от възпитаници и родители. Училищата обаче са подготвени незабавно да преминат и на отдалечено образование, в случай че обстановката с ковид го наложи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР