Обзор на близо 200 научни публикации е установил, че умерената

...
Обзор на близо 200 научни публикации е установил, че умерената
Коментари Харесай

Учени разбраха как влияе кафето на храносмилането

Обзор на близо 200 научни изявления е открил, че умерената консумация на кафе – три до пет чаши дневно – не вреди на храносмилателната система, а по-скоро понижава риска от камъни в жлъчката, панкреатит и някои чернодробни болести. Резултатите от проучването са оповестени в списанието Nutrients.

По пътя си през стомашно-чревния тракт кафето има три съществени резултата: върху стомашния, жлъчния и панкреасния секрет, нужни за храносмилането, върху чревната микробиота и върху перисталтиката - свиването на стените на дебелото черво, развой, нужен за прекосяването на храната през храносмилателния тракт.
Сутрешното кафе – с кофеин или без кофеин?
Вероятно си задавате този въпрос всяка заран, замисляйки се дали кафето с кофеин, което толкоз обичате, ще увеличи кръвното ви наляган...
Прочети повече
Анализът на резултатите от 194 проучвания е посочил, че кафето, когато се употребява в умерени количества, подтиква храносмилането и подкрепя прекосяването през дебелото черво, усилва броя на " положителните бактерии " в стомаха, снижава риска от формиране на жлъчни камъни, а също по този начин оказва предпазен резултат на черния дроб, в това число от злокачествени формирания като хепатоцелуларен карцином - един от най-разпространените типове рак на черния дроб.

Учени изясниха изгодата от кафето за организма

„ Противно на някои догатки, потреблението на кафе като цяло не е обвързвана с проблеми с червата или храносмилането - споделя създателят на обзора доктор Астрид Нелиг, почетен шеф на научните проучвания във Френския народен институт по опазване на здравето и медицински проучвания (INSERM) – В някои случаи кафето може да помогне при постоянно срещани храносмилателни недоволства. Новите данни също демонстрират, че потреблението на кафе може да увеличи равнищата на позитивни чревни бактериални групи като бифидобактерии. "

Резултатите открили, че кафето подтиква производството на храносмилателния хормон гастрин и солна киселина в стомашния сок. Тези две субстанции оказват помощ за разграждането на храната в стомаха. Също по този начин напитката усъвършенства секрецията на холецистокинин - хормон, който усилва производството на жлъчка, а също по този начин взе участие в храносмилането.

Разгледаните данни свидетелстват, че кафето подтиква моториката на дебелото черво с 60 % по-добре, в сравнение с водата, и с 23 % по-добре от безкофеиновите заместители на кафето. Авторът счита, че с това е обвързвана способността на кафето да облекчава хроничния запек.
Ще се влюбите в този сурогат на кафето
Матча безусловно значи чай на прахуляк. Това е вид зелен чай, при който се употребяват задачите листа, с цел да се получи напитката. Идеален заме...
Прочети повече
6 метода да извършите кафето потребно за здравето

„ Макар че ще са нужни спомагателни данни, с цел да се разбере въздействието на кафето върху храносмилателния тракт, това е доста обнадеждаващо начало “, отбелязва Нелиг.

Повечето от опасенията за отрицателното влияние на кафето върху храносмилателната система не се удостоверили. По-специално ученият опровергава мнението, че честата консумация на кафе предизвиква гастроезофагеален рефлукс. Според създателя това е по-скоро смесен или адитивен резултат от рискови фактори като затлъстяване и погрешно хранене.

 

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР