Обявяването за неконституционно решението за избора на председател на КЕВР

...
Обявяването за неконституционно решението за избора на председател на КЕВР
Коментари Харесай

Конституционалист: Ако до 2-3 дни БСП не посочи кандидат-премиер, мандатът е неуспешен

Обявяването за неконституционно решението за избора на ръководител на КЕВР може да се пояснява по този начин, че предният началник към момента е на поста си - би трябвало да се възвърне Иван Иванов отпред на комисията, съобщи пред NOVA NEWS специалистът по конституционно право доктор Борислав Цеков.

Той подсети, че решенията, взети с решаващия глас на ръководителя, ще бъдат недействителни.

Според него в случай че през днешния ден или в идващите два-три дни Българска социалистическа партия не уточни кандидат-премиер, президентът би следвало, спазвайки конституцията, да прогласи мандатът за несполучлив.

" След това да разпусне Народно събрание и да насрочи нови избори до два месеца. Партиен произвол е задържането на мандата отвън периода. " - изясни той.

По думите му ден-два след през днешния ден може да има толеранс от седемдневния период за връщане на мандата.

" На третия стадий процедурата се форсира. В правото има базисен принцип - когато нещо се дължи без категорично посочен период, се дължи незабавно. Има критерии, по които се дефинира рационален период. В случая не може да е повече от 7 дни, както е при двата предходни мандата. " - акцентира юристът.

Той дефинира като погрешни изказванията, че мандатът преди е държан отвън 7-дневния период. " Честният излаз са избори, с цел да се завърши с тая мъка. В новия парламент ще се образува болшинство. " - счита Цеков.

Експертът добави, че партиите във властта показват ниска съдружна просвета.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР