Обявяване на мобилизация може да стане единствено след решение на

...
Обявяване на мобилизация може да стане единствено след решение на
Коментари Харесай

Какво се случва, ако получим повиквателна за активна военна служба?

Обявяване на готовност може да стане само след решение на Народното събрание и декрет на президента

Много от българите задават въпроси какво се случва, в случай че получат повиквателна за дейна военна работа.

В последните дни, в разгара на военния спор сред Русия и Украйна, съветският президент Владимир Путин обяви частична готовност на запасняците в страната. Този ход на съветския президент провокира доста реакция от всевъзможен темперамент, в това число и суматоха измежду популацията освен на Русия, само че и в други страни, по отношение на опцията за разширение на спора и евентуалната нужда за готовност на популацията и в други страни, в това число и в България.

С вяра, че това няма да се случи, все пак много от българите задават въпроси какво се случва, в случай че получат повиквателна за дейна военна работа. По въпросите за трудовите права в сходни обстановки, обяснение дава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право, представен от .

Спрямо закона, оповестяване на готовност може да стане само след решение на Народното събрание и декрет на президента.

При повикване на дейна работа в доброволния запас, служащият или служителят се счита в длъжностен неплатен отпуск за времето на мероприятието/службата, в това число деня на отиването и връщането.

Ако дейната работа в доброволния запас продължава повече от 15 календарни дни, работникът или служителят има право на два календарни дни неплатен отпуск преди заминаването и два дни след завръщането. За времето на този отпуск на служащия или служителя се заплаща заплащане за сметка на бюджета на Министерството на защитата.

Службата в доброволния запас е:

1. дейна служба;

2. разположение за дейна работа.

Активната работа включва интервал от време, през който резервистът и техниката-резерв са извикани за осъществяване на задания в състава на военните формирования от въоръжените сили или за придобиване на военна специфична подготовка, за образование в курсове за повишение на квалификацията или за преквалификация.

Разположение за дейна работа е интервал от време, през който резервистът и техниката-резерв не са извикани на дейна работа, само че са в подготвеност за нейното осъществяване.

При оповестяване на изключително състояние на територията на страната или на част от нея резервистите и техниката-резерв, включени в решението на Народното събрание или в указа на президента на Република България по член 122, алинея 2 на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, се извикват на дейна работа.

Службата в запаса е интервал от време, през който:

1. запасните и техниката-запас с мобилизационно предопределение имат подготвеност за осъществяване на задания при оповестяване на състояние на война или на военно състояние в сходство с получената повиквателна заповед;

2. запасните и техниката-запас без мобилизационно предопределение имат подготвеност за осъществяване на задания във военно време след приемане на повиквателна заповед.

Запасният и техниката-запас при оповестяване на състояние на война или на военно състояние се явяват във военни формирования или структури за допълнение на въоръжените сили, посочени в повиквателната заповед.

От часа и деня на оповестяване на състояние на война или на военно състояние стартира военновременната служба на резервистите на дейна работа и на техниката-резерв.

Справка:

член 158 от Кодекса на труда

член 7, 8, 9, 10 от Закон за запаса на въоръжените сили на Република България
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР