Обявихме на обществено обсъждане техническата спецификация на бъдещето приложение за

...
Обявихме на обществено обсъждане техническата спецификация на бъдещето приложение за
Коментари Харесай

Събираме експертни мнения за приложението за електронна идентификация: Божанов

Обявихме на публично разискване техническата спецификация на бъдещето приложение за електронна идентификация и сега събираме противоположна връзка от експертната общественост. Това сподели министърът на електронното ръководство Божидар Божанов в ефира на “ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев” като добави, че упованията му са до края на лятото да има работещо приложение.

Министърът добави, че с екипа му получават мнения за работата и тематики свързани с електронните услуги досега.
Божидар Божанов добави още, че първичната регистрация за електронна идентификация може да стане посредством няколко метода - ПИК на Национална агенция за приходите, ПИК на Национален осигурителен институт, дипломиран електронен автограф, интернационален паспорт или ръчно снимане на персонална карта.

“Добавяме въпреки всичко и разновидността за снимане на персонална карта. Лична карта всеки има. Но това ще е съпроводено от въпроси за определяне на идентичност, за различаване на лицето и сравнявайки със фотографията от Министерство на вътрешните работи, инспекция дали се снима просто фотография на разположение пробвайки да се фалшифицира или е същинско лице”, съобщи министърът и добави, че равнището на сигурност е приоритет на министерството на електронното ръководство.

“След първичната регистрация всички услуги, които бъдат интегрирани, а това пилотно в границите на този план ще бъдат на Национална агенция за приходите, на Национален осигурителен институт, на Министерство на вътрешните работи, услуги на общини, които се дават през националния портал за електронни услуги, на Агенция по вписванията, всички тях ще можем да достъпваме в системата натискайки единствено един бутон”, довърши Божанов като акцентира, че за сигурността на потребителите ще има и система за идентификация и добави, че ааявяването на услуга ще може да става както през смарт телефон, по този начин и през настолен компютър или преносим компютър.

Предстои среща с министъра на електронното ръководство на Гърция, където ще се обмени опит, положителни практики и постоянно срещани проблеми и работещи рещения, описа Божанов.

“В някои връзки Гърция са по-напред, в други - не. Точно това ще обсъдим - в кои области са се справили по-добре, с цел да вземем положителната процедура. Както сме го създали с Нидерландия, Естония и Чехия.

Да съберем най-хубавото, което работи и да заобикаляме проблеми, с които те са се сблъсквали”, сподели Божанов, като изрично съобщи, че с екипа му са прегледали редица практики на други страни, както и частни такива, с цел да създадат съпоставения за положителните практики.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР