Обявиха цените на тока за юли. Комисията за енергийно и

...
Обявиха цените на тока за юли. Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

КЕВР: Цената на електроенергията от 1 юли ще бъде увеличена средно с 3,3 процента за страната

Обявиха цените на тока за юли. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) удостовери плановете си и цената на електрическата енергия за битовите консуматори от 1 юли ще бъде увеличена приблизително с 3,3 % за страната, потвърдиха от регулатора.

За клиентите на " Електрохолд Продажби “ (ЧЕЗ) нарастването на крайната цена е с 2,39 %, за " ЕВН България Електроснабдяване " - с 3,46 на 100, за клиентите на " ЕНЕРГО-ПРО Продажби " - с 4,56 %. В тези стойности са включени цената на електрическата енергия и цените за мрежовите услуги, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Това планува плана на решение за одобряване на цени в бранш " Електроенергетика " за новия регулаторен интервал 1 юли 2022 година - 30 юни 2023 година, по който КЕВР организира публично разискване.

Независимо че енергопреносните предприятия обявиха доста повишение на своите разноски за транспорт, КЕВР откри запаси в системата, с цел да обезврежда този фактор. За да сведе до най-малко нарастването за битовите консуматори, Комисията приложи регулаторни механизми във връзка с ценовия микс за контролирания пазар. Делът на електрическата енергия от АЕЦ " Козлодуй се усилва до 30 %. Намалява се цената на електрическата енергия от хидроцентралите на Националната електрическа компания (НЕК). Тези ограничения дават опция да бъде обезщетено нарастването на разноските за транспорт на ЕСО и на електроразпределителните сдружения " ЕВН България Електроснабдяване ", " Електрохолд Продажби " (ЧЕЗ) и " ЕНЕРГО-ПРО Продажби “.

С подхванатите от КЕВР регулаторни ограничения общото нарастване за битовите консуматори е единствено 3,3 % за интервала 1 юли 2022 година - 30 юни 2023 година, показаха от регулатора.

Въпреки минималното нарастване, цените на електрическата енергия за битовите консуматори остават най-ниски в съпоставяне със страните в цяла Европа. Това пази семействата от високата динамичност на цените на енергийните пазари, които покачиха с 45 % цената на електрическата енергия в битовия бранш в останалата част на континента, акцентират от КЕВР.

На публичното разискване някои участници приканиха за смяна на метода за ценообразуване, като се регистрира качеството на услугите и осъществяването на лицензионните отговорности и на вложенията от електроразпределителните сдружения. Изразени бяха опасения, че увеличението на каузи на АЕЦ за контролирания пазар може да сътвори спънки за либерализацията на пазара, защото би се понижила неговата ликвидност. С цел решенията на КЕВР да дават отговор напълно на пазарната динамичност, беше препоръчано регулаторът да излиза с ценови решения на всеки три месеца, а не както в този момент - за едногодишен интервал. В отговор от страна на работната група беше изтъкнато, че Комисията създава нова методика. Тя ще даде опция в определяните цени по-добре да се отрази качеството на услугите, които в избрани региони са положителни, а в други - не. По отношение на осъществяването на вложенията от страна на ЕРП беше пояснено, че към този момент приключват инспекциите на тези сдружения, в това число и на място, и резултатите ще бъдат регистрирани от регулатора. Като неработещо беше оценено предлагането вместо от АЕЦ спомагателните количества за контролиран пазар да бъдат обезпечавани от Топлоелектрическа централа " Марица Изток-2 ". Това ще докара, от една страна, до повишение на цената на електрическата енергия за контролирания пазар, и от друга - до понижаване на количествата по дълготрайните контракти за доставка, считат специалистите на Комисията.

В 14-дневен период участниците в разискването могат да внесат писмени мнения по отношение на предложенията за цени.

На 1 юли 2022 година КЕВР ще одобри дефинитивно решение за одобряване на цени на електрическата сила за регулаторния интервал 1 юли 2022 година -30 юни 2023 година

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР