Обявиха нови подробности по случая Nexo.Четирима са обвиняемите по случая

...
Обявиха нови подробности по случая Nexo.Четирима са обвиняемите по случая
Коментари Харесай

Четирима обвиняеми по случая Nexo, при обиските са намерени картини на Салвадор Дали, Пикасо и Матис

Обявиха нови детайлности по случая Nexo.

Четирима са обвинените по случая с световния състезател на криптовалути " Нексо " (Nexo). Разследването се води за пране на пари, финансови закононарушения и компютърни измами. Единият от тях е с обвиняване за началник на проведена незаконна група, а другите трима - за участнции в нея. Това разгласи представителят на основния прокурор Сийка Милева. 

Назначени са данъчни проверки на обвинените, както и на обвързваните с тях физически и юридически лица. С дейностите си криптобанката е нарушила наказания, наложени върху компании, основани в Руската федерация. По информация на държавното обвиняване, обвинените са с извънредно огромни финансови благоприятни условия и разполагат със скъпи парцели в Дубай, Бахамите, Карибите, както и яхти. По думите на Милева, сега се събират доказателства, които да потвърдят тезата на Прокуратурата. 

В един от претърсените през вчерашния ден домове са открити 35 картини на Салвадор Дали, Пикасо и Анри Матис. Те ще бъдат предадени на Националната художествена изложба. 

" Ще надигнем нашето съоръжение, с което разполагаме, а разполагаме с такова ", увери шефът на следствието Борислав Сарафов. " Нашите служби са авангард и водещи в този тип престълления ", добави той.

Над 20 очевидци са били разпитани, някои като анонимни. Те са изразили опасения за своя живот и по тази причина ще бъдат включени в програмата за отбрана на очевидци, стана ясно още от думите на Сарафов. 

Един от очевидците споделил, че е имало среща в Министерството на финансите, организирана от министър на финансите, на която се обсъждало по какъв начин през БОРИКА да се разплащаме и с криптовалута. Срещата е била преди половин година. 

Шефът на киберпрестъпления в Национална следствена служба Светослав Василев показа скица от която стана ясно, че българското сдружение, което е благосъстоятелност на регистрираното в Швейцария Нексо ейджи, което не разполага с капитал. Общата стойност на преводите е 94 млрд.  

Установени са преводи, осъществявани към лице, уличено в терористична активност. Става въпрос за Махмуд Мохамед, който е част от терористичната формация " Хамас ", написа novini.bg. 

" Колегите от ДАНС работиха по случая в продължение на месеци. Колегите от Министерство на вътрешните работи оказаха сериозна помощ. Този случай е неповторим не на фона на България, а в международен мащаб. Пример за положително съдействие с нашите европейски и евроатлантически сътрудници. Доста комплициран случай. За да стигнат сътрудниците до резултат, разчитаме на взаимоотношението си с нашите сътрудници от Европейски Съюз, в това число и експертна помощ. Още по-трудна и тежка работа следва в бъдеще, с цел да се изяснят всички условия, които са от голяма важност ", сподели от своя страна основният прокурор Иван Гешев
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР