Обявиха добра новина за пенсионерите.Редовното изплащане на пенсиите и добавките

...
Обявиха добра новина за пенсионерите.Редовното изплащане на пенсиите и добавките
Коментари Харесай

От днес започна изплащането на пенсиите и добавките към тях

Обявиха добра вест за пенсионерите.

Редовното погашение на пенсиите и добавките към тях за април ще се извърши в интервала от през днешния ден до  20 април. Това оповестиха от пресцентъра на Националния застрахователен институт ( НОИ). 

Едновременно с тях още веднъж ще бъдат направени и спомагателни заплащания, които не съставляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, само че нормативно е открито да се изплащат по реда, очакван за пенсиите: добавка от 60 лева, отпусната с разпореждане на Министерския съвет, за подкрепяне на пенсионерите по време на изключителната епидемиологична конюнктура, добила известност като " коронавирус добавка " – тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в идентичен размер; разликата сред прихода от пенсии през януари 2022 година и прихода от пенсии от декември 2021 година, с включените в него " коронавирус добавки ".

Национален осигурителен институт ще преизчисли служебно пенсиите на 340 000 работещи пенсионери

Тази разлика е изчислена самостоятелно за всеки обособен пенсионер, ако сумата от месечния размер на пенсията по предписание или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 година, дружно с добавките и обезщетенията, в това число и с коронавирус добавката от 60 лв., се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, дружно с добавките и обезщетенията, в това число и с изплащаната коронавирус добавка от 120 лв.. Така изчислената разлика, която се отнася за април 2022 година, ще бъде изплатена дружно с пенсиите за месеца.

От 1 април 2022 година хората с право на обществена пенсия за неработоспособност получават нови размери на своите пенсии. Съгласно последните нормативни промени, размерът на този тип пенсия зависи от избраните на лицето проценти за трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, разпределени в три групи. Размерът на инвалидната обществена пенсия за лицата от всяка група се пресмята в подобаващ % от размера на обществената пенсия за напреднала възраст, както следва: за хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане 100 на 100 с избрана нужда от непозната помощ  - 272,00 лева.;   за хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на 100 до 100 на 100, като тук попадат и хората със 100 на 100 трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане без избрана нужда от непозната помощ - 238,00 лева ;  за хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 на 100 до 90 на 100, включително - 221,00 лева

Новите размери на обществената пенсия за неработоспособност се отнасят както за отпуснатите пенсии с начална дата след 31 март 2022 година, по този начин и за заварените пенсии, които са отпуснати преди началото на месец април.

Актуалната електронна информация за изплащаните през този месец суми, включително добавки и разлики, несвързани с пенсиите, дава опция всеки пенсионер да се осведоми за размера и за метода, по който е изчислена самостоятелната му разлика, както и за изплатената за съответния месец коронавирус добавка. В справката не са отразени изплащаната на всички пенсионери еднократна великденска добавка от 70 лева, както и еднократната спомагателната сума от 75 лева за осъществена имунизация, която се изплаща единствено на правоимащите лица.

Справката е налична с личен идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт на уеб страницата на института в раздел " Е-услуги и информации " / " Справки " / " По ЕГН и ПИК на Национален осигурителен институт " / " В услуга на пенсионера ". Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на Национален осигурителен институт, могат да изискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на Национален осигурителен институт, а също да заявят приемането ѝ по електронен път, в случай че имат дипломиран електронен автограф, с който да се разпознават. 

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлика посредством пощенските станции ще се прави съгласно направен график, който ще бъде авансово разгласен във всяка една от тях. Преводите на априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 април 2022 година

Допълнителната сума в размер на 70 лв., с която да бъде обезпечена поддръжка за Великден на българските пенсионери, ще се изплаща от 15 април.

Тази сума не зависи от размера на получаваната пенсия и ще доближи до над 2 милиона пенсионери. За тази поддръжка Министерският съвет одобри разпореждане, с което утвърди спомагателен трансфер в размер на 142 888 760 лв. по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР