Обявеното от Тесла откриване на шоурум в Синцзян предизвика критики

...
Обявеното от Тесла откриване на шоурум в Синцзян предизвика критики
Коментари Харесай

Критики към Тесла заради откриването на шоурум в Синцзян

Обявеното от " Тесла " разкриване на шоурум в Синцзян провокира рецензии от страна на правозащитни и търговски групи от Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че по този начин тя е станала следващата задгранична компания, въвлечена в напрежението във връзка със западната китайска област.

Западни страни и правозащитници упрекват Китай в груби нарушавания на човешките права на мюсюлманското малцинство уйгури в Синцзян. По оценки на специалисти от Организация на обединените нации и правозащитни организации повече от един милион души, главно уйгури и членове на други мюсюлмански малцинствени групи, са държани в лагери там.

Съединени американски щати дефинират отношението на Китай към етническите уйгури и други мюсюлмански малцинства в Синцзян като геноцид и с още няколко страни възнамеряват дипломатически протест на зимните олимпийски игри в Пекин другия месец.

Китай отхвърля обвиняванията, че тези хора са измъчвани или заставяни да правят насилствен труд. Лагерите дават професионално образование, твърди Пекин и приканва задграничните компании да не се месят във вътрешната му политика.

" Тесла ", производител на електрически коли, разгласи отварянето на шоурум в районната столица на Синцзян Урумчи. " През последния ден на 2021 година се срещаме в Синцзян ", написа компанията на Илон Мъск в формалния си акаунт в китайската обществена мрежа " Вейбо ".

Съветът за американско-ислямски връзки - най-голямата организация в Съединени американски щати за отбрана на правата на мюсюлманите - разкритикува през днешния ден " Тесла ". Компанията " поддържа геноцид ", разяснява той в формалния си акаунт в Туитър и прикани Илон Мъск " да затвори шоурума на Тесла в Синцзян ".

Търговската група " Алианс за американско произвеждане " и сенатор Марко Рубио също разкритикуваха отварянето на шоурума.

Все още няма коментар от страна на " Тесла ".

Компанията има цех в Шанхай, който непрекъснато усилва производството си на фона на растежа на продажбите в Китай.

През последните месеци редица задгранични компании се натъкват в Китай на спънки, подбудени от напрежението сред него и Запада. Те се пробват да балансират сред натиска от Запада и смисъла на Китай като пазар и източник на първични материали, отбелязва Ройтерс.

През юли шведската компанията за продажба на облекла " Ейч енд Ем " регистрира спад на продажбите в Китай от 23 % за интервала март-май, откакто беше подложена на протест от страна на консуматори през март, когато разгласи, че не употребява артикули от Синцзян.

Миналия месец американският производител на чипове " Интел " също беше изправен пред протест, откакто подреди на доставчиците си да не употребяват артикули или труд от Синцзян. Компанията беше принудена да се извини за " проблемите, породени на нашите уважаеми китайски клиенти, сътрудници и обществеността ".

Много задгранични компании имат магазини в Синцзян. Някои от тях се пробват да понижат зависимостта си от артикули от китайската област, изключително на фона на наложената от Вашингтон възбрана за импорт на памук от Синцзян и включването в черен лист на китайски компании, които съгласно Съединени американски щати поддържат политиките на Пекин в района.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР