Обявеното на 13 март извънредно положение у нас, промени живота

...
Обявеното на 13 март извънредно положение у нас, промени живота
Коментари Харесай

COVID мобилизира българското производство

Обявеното на 13 март изключително състояние у нас, промени живота ни и пренаписа доста от проектите ни. Временно стопираха работа производства, които зависеха от затворени фабрики в Европа, като тези в автомобилната индустрия. Други български предприятия обаче напипаха пулса на времето, останаха отворени и даже започнаха да печелят от експорт на респиратори и защитни средства (шлемове, очила и маски). Със съдействието на Службата по акредитация, която за негативно време е "уредила " новите произведения с европейски документи.

Анализът на ограниченията, подхванати от страна на Министерство на стопанската система за опълчване на отрицателните резултати, провокирани от COVID-19, възложен на "БАНКЕРЪ " по наше искане, несъмнено звучи самохвално. Но, както се споделя по различен мотив, до момента в който не получим публично причините и на "другата страна ", т.е. на критиците и антикорупционистите, ще приемем изводите в него за чиста монета.

Със съдействието на Министерството на стопанската система е мобилизирана българската текстилна индустрия за произвеждане на защитни костюми. Гащеризоните в началото са тествани в Института по защита, а в следствие със съдействието на Българската работа за акредитация са открити европейски лаборатории, които са сертифицирали продуктите. В момента българските компании откакто имат интернационалните документи и запълниха потребностите за българската страна изнасят продукцията си в чужбина.

Министерството на стопанската система спомага за доставката на висококачествени лепила от Германия за производството на защитните гащеризони от българската текстилна индустрия. Усвоени са нови видове защитни платове.

Усвоено и произвеждане на защитни маски, като към този момент над шест компании имат документи и утвърждението на Изпълнителна организация по медикаментите. Част от компаниите към този момент изнасят продукцията си в чужбина.
Мобилизирани са всички производители на дезинфектанти и санитайзери, които освен задоволяват българските потребности, а и осъществят експорт. Националния институт за проучване на вино, спиртни питиета и етерични масла, който е комерсиално сдружение стартира произвеждане на санитайзери, като подкрепя държавни институции и търговски вериги. Институтът посредством лабораторията си изследва дезинфектанти и санитайзери, получени България от импорт или като дарения.
В лабораториите на "София Тех Парк " бяха основани щампите за произвеждане на защитни очила и шлемове от най-голям клас, които се създават в "Костал - Арексим " - Смолян от поликарбонат и се конкурират с най-известните производители в света. Фирмата към този момент има документи, издадени от най-престижните лаборатории на ТЮВ в Германия.
Повече от седем компании към този момент създават защитни шлемове, само че за момента единствено една има документи за най-високо качество.

Коронавирусът не спря вложителите

Вярно е, че има проблеми с някои от задграничните вложители у нас. То не може да се скрие, а и те ги споделят при всяка среща с министри и публицисти. Но, въпреки това, това пък не пречи тези компании да намират съображение да развиват своите планове в България, в това число и да уголемяват индустриалните мощности у нас, или пък нови вложители да намират съображение за бизнес тук.

От началото на тази година досега Министерството на стопанската система е сертифицирало 11 плана на обща стойност 218.2 млн. лева, като те имат капацитет да разкрият 2251 нови работни места. Инвестициите са най-вече в секторите: произвеждане, опазване на здравето, депозиране и запазване на товари, автомобилостроене и други.

Заместник-министър Лъчезар Борисов акцентира, че се регистрира позитивна наклонност за увеличение на броя и размера на плановете, реализирани в страната, както от задгранични, по този начин и от български компании, което е доказателство за положителния бизнес климат. По думите му се работи и за спомагателни тласъци за вложителите.

Но дружно с утвърдените към този момент планове, от началото на годината досега са подадени общо 24 нови заявки за развиване на бизнес планове у нас, които са на обща стойност 1.37 милиарда лв.. А по тях се планува да бъдат разкрити 1503 нови работни места.
Епидемията от ковид не е повлияла доста върху капиталовата интензивност у нас. Девет от тези заявки са подадени след 16 март, когато бе оповестено изключителното състояние в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР