Обявената от Владимир Путин частична мобилизация на уж засега 300

...
Обявената от Владимир Путин частична мобилизация на уж засега 300
Коментари Харесай

Бягство от Русия - срещу поне 7500 лв. Ако изобщо има билет

Обявената от Владимир Путин частична готовност на сякаш към този момент 300 000 руснаци (като съмненията са, че ще набъбнат до 1 милион) задръсти летищата и граничните пунктове със прилежащите страни от бягащи от родината си най-вече мъже. " Евакуацията " по въздух обаче към този момент е съвсем невъзможна. Руснаците се насочват най-вече към страни, които не изискват визи.

Цена от над 7500 лв. (70 хиляди турски лири) доближава еднопосочният самолетен билет от Москва до Анталия, за където доста руснаци се насочиха след оповестената частична готовност, оповестява турската частна телевизия НТВ, представена от Българска телеграфна агенция. Да се откри свободен самолетен билет обаче е съвсем невероятно. 

Към Анталия

Анталия е най-предпочитаната от руснаците дестинация измежду турските окръзи. Повечето самолетни компании обаче въобще не оферират свободни места за полет от съветската столица за турския средиземноморски курортен град. Почти невероятно е да се откри билет и за полетите на националния авиопревозвач на Турция " Търкиш еърлайнс ".

Служители на туроператори, работещи на съветския пазар, оповестяват, че цената на самолетните билети се е повишила съществено във връзка със засиленото търсене, като за полетите на другите самолетни компании, с изключение на " Търкиш еърлайнс ", цената на място в самолета е в порядъка на 40-50 хиляди турски лири (4300-5400 лева). Но и при тях да се откри свободен билет граничи с невъзможното. По тази причина мнозина са поели на път към Турция с автомобил, отбелязва малкия екран.

Други желани от руснаците турски окръзи са Истанбул и Измир, където мнозина имат близки, родственици или познати. 

Около 30 съветски жители, които са пристигнали в Анталия на отмора или по работа, са отменили през вчерашния ден билетите си за връщане и не са се качили на самолета назад за Русия, оповестява още НТВ.

бТВ пък разгласява фрагменти от през вчерашния ден на опашки за билети и полети на летище " Шереметиево " - очевидно, състоящи се главно от мъже. Съобщава се за изчерпани билети за Армения, Казахстан, Киргизстан. Място в самолета за Дубай пък коства към 7000 $ (близо 14 000 лева).

Както Клуб Z писа, единствено за ден към 5000 руснаци са влезнали и във Финландия.

Опашки от бягащи с колите си има и на границата с Грузия, като там обстановката се усложнява в допълнение и поради пренасочения тежкотоварен трафик, и поради работата на единствено един граничен пункт. 

Де е България?

Латвия, Литва и Естония към този момент оповестиха, че няма да дават леговище на руснаци, които се пробват да избягат от готовност. А през днешния ден към тях се причисли и Чехия.

Българското Министерство на външните работи обаче няма мнение по въпроса с мобилизацията, бягащите руснаци, даването на леговище и обстоятелството, че десетки хиляди съветски жители имат и парцели у нас - стана ясно през днешния ден по време на постоянния брифинг за публицисти.

" Нямаме съответна информация по този случай, само че при всички случаи следва държавното управление да създаде конкретика ", обявиха единствено от Министерство на външните работи в лицето на представителя Константин Коджабашев - в отговор на журналистически въпрос.

Засега от задачите ни в Русия не е пристигнала информация за български жители, които да желаят да изоставен страната. 

Оттам затвърдиха позицията ни в поддръжка на териториалната целокупност на Украйна и препратиха публицистите към оповестената през вчерашния ден на уеб страницата на министерството позиция на висшия представител на Европейски Съюз за външните работи Жозеп Борел след оповестената готовност и " нуклеарната изразителност " на Владимир Путин. 

" Референдумите в окупираните украински територии Луганск, Донецк и в Херсон за присъединение към Русия са следващ опит за нарушение на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. В интернационален проект те няма да бъда приети и са само опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се трансформират със мощ интернационално приети граници ", уточни Коджабашев, отново в отговор на журналистически въпрос.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР