Обявената частична мобилизация в Русия в голяма степен означава провал

...
Обявената частична мобилизация в Русия в голяма степен означава провал
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Мобилизацията в Русия е ескалация на агресия към пълномащабна война

Обявената частична готовност в Русия в огромна степен значи неуспех за заблудата „ специфична военна интервенция “ и на практика ескалация на тази експанзия към пълномащабна война, изключително в подтекста на поддръжката за оповестените референдуми в така наречен и непризнати от никой Луганска и Донецка национална републики, както и военно-гражданската администрация в Запорожие и Херсон. Това сподели за Българска телеграфна агенция специалистът и някогашен длъжностен министър на защитата Велизар Шаламанов в коментар за оповестената от президента Владимир Путин частична военна готовност в Русия.

Пълномащабна война значи, че Русия е подготвена да хвърли още доста жива мощ и техника, с цел да спре контраофанзивата на Украйна и да показа пред съветските жители тази експанзия като отбрана на измислени, несъществуващи граници на Руската федерация, начертани на територията на Украйна, уточни Велизар Шаламанов.

Той разяснява още, че с мобилизацията Русия не просто признава, че търпи загуби, признава, че „ специфичната военна интервенция “ се проваля и не може да реализира задачите със силите, които са били заделени и готови за това, и внася огромен риск в по-нататъшния ход на военните дейности.  И в този момент в съветските сили има доброволци от частната съветска войска „ Вагнер “, от Чечня, говореше се даже за доброволци от Сирия, от други места по света. Добавянето към тази неприятно ръководена и неприятно сражаваща се войска, прибягваща до военни закононарушения и до систематични удари върху цивилен обекти на незадоволително готови и очевидно нестимулирани хора за присъединяване, ще докара до още по-тежки проблеми с военните дейности, до доста повече жертви, до доста повече опустошения и от двете страни, сподели Велизар Шаламанов.

Шаламанов разяснява още, че продължителността на войната зависи от способността на украинските сили да изтласкат от украинска територия съветските елементи, които нахлуха на 24 февруари, а това зависи от доставката на въоръжение, от подготовката на украинците. В този смисъл частичната готовност единствено би удължила кръвопролитието и би довела до още доста опустошения и човешки премеждия и жертви, добави той.

Единственият метод да бъде мобилизирано обществото в Русия е да бъде показана като война, в която Русия е жертва, война, в която е застрашена от Запада, разяснява Шаламанов декларираното от министъра на защитата на Русия Сергей Шойгу, че през днешния ден страната е не толкоз във война с Украйна, колкото със Запада, в частност с НАТО. Това е част от дезинформацията, от пропагандата, тъй като Русия стартира тази експанзия без никакво съображение, уточни Шаламанов. Мисля, че най-малко в България няма хора, които могат да се поддадат на подобен вид дезинформация и агитация, на откровена неистина, сподели още Велизар Шаламанов. 

Попитан действителна ли е заплахата от потребление на нуклеарно оръжие в спора, Шаламанов уточни, че тя не може да бъде изключена, само че доста по-реално е провокация с повреди в нуклеарни уреди на територията на Украйна. Това, което се съдържа в изказването на президента Путин, който приказва за нуклеарна опасност от страна на Запада против Русия и вероятни ответни ограничения демонстрира, че ще има дезинформационна подготовка за основаване на съображение за потребление на нуклеарно оръжие, в случай че даже след частичната готовност нахлуване на украинските сили продължи към съветските граници и изключително след плануваното осъществяване на тези референдуми, целящи да разгласят за територия на Руската федерация над 20 % от суверенната територия на Украйна, уточни Велизар Шаламанов.

Президентът Владимир Путин разгласи в послание през днешния ден частична военна готовност в Русия. Мобилизационните мероприятия стартират през днешния ден. Мобилизацията ще обхване единствено жители от запаса, най-много тези, които имат опит, акцентира Путин. Ще използваме всички средства, с цел да защитим Русия - това не е блъф, съобщи Путин, съобщи ТАСС.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу сподели през днешния ден, че в границите на оповестената частична военна готовност в страната на военна работа ще бъдат призовани 300 000 души.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР