Обявен за издирване се оказа бившият депутат Петър Ангелов! Заедно

...
Обявен за издирване се оказа бившият депутат Петър Ангелов! Заедно
Коментари Харесай

Ексдепутат от ДПС обявен за издирване

Обявен за търсене се оказа някогашният народен представител Петър Ангелов! Заедно с него ченгетата търсят и съпроцесника му за данъчни афери Борислав Велинов! Докато двама са в неопределеност, делото стартира в тяхно неявяване, а след това се схваща, че Ангелов е бил в болница, а аверът му - в чужбина. Това излиза наяве от определение на Апелативния спецсъд, оповестява " България Днес ".

Обвинение за 5 млн. лв.
Петър Ангелов, някогашен депутат от Движение за права и свободи, е с обвиняване за незаконна група, източила близо 5 млн. лева налози. С него на подсъдимата пейка са изправени още Красимир Велинов, Борислав Велинов и Нели Дойчева. Процесът стартира през 2014 година в спецсъда и се трансформира в същинска сага. След 7 година точене умира един от правосъдните заседатели. Заради законовото условие за несменяемост на състава се постанова делото да стартира още веднъж. Това взема решение арбитър Иво Хинов през октомври м.г.

Месец по-късно се чака процесът да стартира с нови правосъдни заседатели, само че ексдепутатът не се явява. През януари т.г. магистратите отново се пробват да стартират, само че излиза наяве, че мандатът на един от заседателите е изминал, заради което са назначени двама други. През март съвещание още веднъж няма заради отсъствие на подсъдимата.

Разпоредителното съвещание е извършено на части, като на 12 април липсва Борислав Велинов. В правосъдната зала го няма и Петър Ангелов. Заради неявяването им арбитър Хинов ги афишира за национално търсене за да се схванат адресите им, наложена им е възбрана да напущат страната. За Велинов са изискани информации, съгласно които той е влезнал в страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево два дни по-рано. Постановено е насилственото довеждане на двамата до съда, с цел да си получат протокола от съвещанието. Близо месец по-късно призовкарите не съумяват да намерят Велинов на адреса му. Адвокатът му оповестява, че той е решил да отиде в чужбина и ще се върне в средата на май.

Тогава се включва и националният фаворит от 42-то Народно заседание Петър Ангелов. В своя молба до Темида той споделя, че е в болница. Така съдът анулира част от решенията си за строгите ограничения. Разследването по случая е от февруари 2002 година Разпитани са 40 очевидци, направени са компютърно-техническа, съдебно-икономическа експертиза, конфискувани и приложени са доста документи и материални доказателства, изясняват от прокуратурата. Обвинителният акт е 630 страници, като в обемистия документ се съдържат данни за източването на над 4 млн. лева от бюджета и за съответното присъединяване на всеки в незаконната скица.

Участниците в данъчната спекулация са закопчани при спецакция на ГДБОП, ДАНС и Национална агенция за приходите
Ченгетата тарашат над 15 адреса в София и Своге. Иззети са материални доказателства, които уличават групата във финансовите закононарушения, показват проверяващите. Те изземат счетоводни документи, компютри, фискални устройства. Конфискувани са над 400 бойни патрона и 60 хиляди лева При обиските са конфискувани подправени печати на Национална агенция за приходите, митница София, банки, както и на компании " бушони ".

Според прокуратурата фиктивните сдружения са употребявани от бандата, с цел да изготвят подправени документи за импорт и експорт на артикули, както и за продажбата им. Като главатар на схемата е Красимир Велинов, който има регистрирани на свое име 5 компании. Две от тях се занимавали със счетоводна и одиторска активност.

Разследващите подозират, че са употребявани клиенти на счетоводните къщи като заслон за лъжливата скица. Освен това дедесарите построили и мрежа от търговски сдружения " бушони ". С тях една от компаниите на Велинов за произвеждане и търговия с алуминиева дограма сключвала фиктивни контракти за доставка на консумативи и осъществяване на услуги. По този метод сдружението си намалявало облагата и избягвало заплащането на налози, сочат от обвиняването.

Като снабдители са вписвани и компаниите, които счетоводната къща на Велинов обслужвала. Така се заявили фиктивни покупки и продажби, а данъчните отговорности са се натрупали на компаниите " бушони ". След като съумели да източат солидна сума, парите били изпирани още веднъж през компаниите на Велинов, откриват прокурорите.
" Не съм правил данъчни закононарушения. Чакам с неспокойствие да си изчистя името. Явно на някои хора не им харесва, че станах народен представител ", разяснява тогава Ангелов. Той показва, че като физическо лице му е назначена данъчна проверка, която завършва с начет от 6 хиляди лева

Евроскептик и претендент за областен кмет
Като евроскептик се дефинира Петър Ангелов. През 2013 година гръмва скандал, че като част от партия " За хората от народа " той е изискал излизането на България от Европейски Съюз. " Не съм бил срещу участието на България в Европейски Съюз, евроскептик е точната дума. Искал съм по-големи дотации за земеделските производители да вземем за пример ", споделя тогава депутатът. Той е зам.-шеф на съдружие Футболен клуб " Люлин ", чийто ръководител е Николаос Аманатидис, бащата на Таки. Преди да влезе в Народното събрание, Петър Ангелов се опитва за кмет на столичния регион " Люлин ", като е повдигнат от предприемчив комитет.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР