Обвивките на главния мозък – менинги, представляват продължение на тези

...
Обвивките на главния мозък – менинги, представляват продължение на тези
Коментари Харесай

Мозъчни обвивки – изпълняват защитна функция


Обвивките на основния мозък – менинги , съставляват продължение на тези на гръбначния мозък. Те са три на брой – твърда (dura mater), паяжиновидна (arachnoidea) и мека (pia mater).

Твърдата обвивка на основния мозък, която се разполага най-повърхностно извършва ролята и на надкостница , като е прикрепена за вътрешната част на костите на черепа. Тази обвивка сраства на избрани места с черепните кости (в основата на черепа и по шевовете). Извън тези места тя може да се отлепва при настъпване на болестни промени – да вземем за пример кръвоизливи след контузии. Натрупването на кръв в тези пространства води до прилепяне на мозъчните структури и надлежно провокират разнообразни разстройства в активността. При огромни кръвоизливи или засягане на витално значими центрове е допустимо да настъпи гибел .

Средната обвивка на основния мозък или позната като паяжиновидна е доста тънка, със сходна конструкция на тази на гръбначния мозък. Тя е обвързвана посредством съединителнотъканни влакна с меката мозъчна обвивка, като по този метод двете мъчно се отделят между тях .

В региона на мозъчните бразди меката обвивка навлиза в дълбочина, до момента в който паяжиновидната обвивка се издига над нея. Образуваните пространства са изпълнени с цереброспинална течност – ликвор . Ликворът съставлява непрестанно циркулираща светла течност, която съдържа малко количество протеини и лимфоцити. Приема се, че извършва ролята на лимфа за централната нервна система.

Свързани публикации.. Менингит - по какъв начин се стигна до него? 0 Калцификати в мозъка - по кое време се следят? 0 Мозъкът - нашия вътрешен космос 0

Меката мозъчна обвивка покрива компактно повърхността на основния мозък. В нея се намира огромен брой кръвоносни съдове и е добре инервирана. Между капилярите и нервната тъкан се образува така наречен кръвно-мозъчна преграда , която попречва прекосяването на разнообразни съединения и молекули. По този метод извършва протективна роля за мозъчните структури. 1771
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР