Обвинителен акт за капитан на кораб и старши помощник-капитан за

...
Обвинителен акт за капитан на кораб и старши помощник-капитан за
Коментари Харесай

Капитан на кораб и старши помощник-капитан отиват на съд за смъртта на моряк във Варна

Обвинителен акт за капитан на транспортен съд и старши помощник-капитан за причиняване на гибел и телесни повреди заради неведение или немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, в изискванията на без значение съпричиняване, беше импортиран в съда от Окръжна прокуратура–Варна, оповестиха от обвиняването.

Те ще бъдат съдени, откакто са привлечени към наказателна отговорност. Капитанът на кораба бил виновен за: живота на екипажа и всички останали на кораба; осъществяването на разпоредбите на пожаробезопасността; запазване от пожар; безвредното осъществяване на огневи работи на борда на кораба; образуване на непрекъснат надзор при и след осъществяване на огневи работи на борда на кораба; обезпечаване на средства за пожарогасене при огневите работи на борда на кораба.

Неговият старши помощник-капитан също имал отговорности, свързани с противопожарната сигурност и съблюдаване на разпоредбите по ЗБУТ, използването и спазването на противопожарните условия, отнасящи се за противопожарната защита на корабa.

През втората половина на октомври 2018 година, корабът, който двамата мъже ръководели, се намирал във Варна за ремонт на изсъхнал док в корабостроителцица . Във връзка с този ремонт, била направена ремонтна ведомост, в която било разказано тъкмо какво следва да бъде осъществено на борда на кораба по време на престоя му.

По време на осъществяването на ремонтните действия, двамата обвинени, по силата на техните отговорности, се намирали на борда на кораба. Докато обхождал повереното му транспортно средство, капитанът решил, че било належащо да се извърши спомагателна ремонтна активност - да се раздвижат приводите на крана за отдалечено затваряне на баластния танк, които били блокирали в резултат на формирана наслойка.

Той упълномощил осъществяването на тази задача на членове на екипажа на кораба. Трима корабни ремонтчици били натоварени със задачата да ремонтират горепосочените детайли на кораба посредством осъществяването на огневи работи на борда - нагряване на металните елементи с оксижен.

Във връзка с това към 09:00 часа на 28 октомври 2018 година двама от тях слезли на най-долното равнище на форпика и почнали работа, третият ги осигурявал на по-горно равнище на кораба.

Гореописаната активност, която тримата ремонтчици правили, представлявала осъществяване на ремонтни действия на борда на транспортен съд и осъществяване на огневи работи на борда на транспортен съд. Двете действия са правно регламентирани действия и съставляват източник на нараснала заплаха.

В качеството си на капитан отговарял за обезпечаването на безвредни и здравословни условия на труд при осъществяването на горепосочената задача. А защото тя включвала осъществяването на огневи работи на палуба на кораба, за обезпечаването на безвредни и здравословни условия на труд при осъществяването ѝ отговарял и старши помощник-капитанът на кораба.

Въпреки това двамата били изцяло наясно, че преди да бъдат стартирани огневите работи, ориентирани към оживление на приводите на крана за отдалечено затваряне на баластния танк на кораба, не бил осъществен обзор на съществуващата оценка на риска.

Не обезпечили и сигурността на своите подчинени, които трябвало да бъдат екипирани с нужните персонални защитни средства и особено работно облекло, които да ги защищават от топлинно и лъчево влияние при огневите работи.

Освен това на мястото, на което се правили тези действия, нямало обезпечени никакви средства за пожарогасене - не бил подложен пожарогасител , нито пък противопожарни одеяла или кофа с вода, с което и двамата обвинени били изцяло наясно.

Тъй като температурата на горене на цинковия оксид е доста по-ниска на тази на ацетилена - газ, който бил употребен за образуването на подгряващ пламък при работата с оксижен, вследствие на нагряването, се стигнало до прегряване.

Получило се разпространяване на шлака от нагряването, която попаднала на всички места върху облеклата, с които бил облечен един от ремонтчиците, както и по крачолите на другия.

Вследствие на последното се стигнало до пораждане на огън. По-малко засегнатият от пламъците мъж съумял да се отдалечи и да смъкна горящите облекла от себе си, само че другият не съумял. Дрехите, с които бил облечен, се запалили напълно, той получил тежки контузии и изгаряния, които довели до гибелта му.

Мъжът, който се избавил получил термично изгаряне на тяло от I, II и III степен, засягащо 37 % от кожната повърхнина, което обусловило разстройство на здравето, краткотрайно рисково за живота.

След като съумял да се възвърне, той останал с обезобразяване в региона на ръцете и краката. Предстои делото против обвинените да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.

Ако бъдат приети за отговорни, двамата мъже могат да получат санкции „ отнемане от независимост “ за интервал от една до шест години по първото обвиняване и с „ отнемане от независимост “ до 2 години или с пробация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР