Обвинител №1 е поискал увеличението със задна дата - от

...
Обвинител №1 е поискал увеличението със задна дата - от
Коментари Харесай

Гешев иска по-високи заплати в Бюрото за защита

Обвинител №1 е изискал нарастването със задна дата - от 1 януари, а благословията си са дали от комисията “Бюджет и финанси” към Висш съдебен съвет.

Става дума за скок от 8% за чиновниците от профилираните структури в бюрото при основния прокурор. Те са назначени по Закона за Министерство на вътрешните работи и лицата, работещи по трудови правни отношения. 3% скок в заплатите за чиновници на управителни и експертни длъжности, назначени по Закона за държавния чиновник, предлага още Гешев.

Гардовете от Бюрото по отбрана към този момент не пазят единствено очевидци. Охраняват също и прокурори и следователи “в риск”, както и самия основен прокурор. Миналата година бюрото попадна в публичното полезрение по време на арестите на някогашния към този момент екоминистър Нено Димитров и зам.-министър Красимир Живков. Те участваха и при рейда на прокуратурата в Президентството, които драснаха клечката кибрит в бурето на публичното неодобрение.

Предложението на Гешев идва и в подтекста на едно напълно скорошно събитие - сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев, който изиска висшите магистрати да дефинират като противоконституционни избрани разпореждания от Закона за правосъдната власт и Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане. Именно в този нормативен акт Бърото се дефинира като “самостоятелна организационна конструкция при основния прокурор”.

Много адвокати също така задават и разумния въпрос на какво съображение закон разрешава на обвинител №1 да има на директно послушание въоръжено формирование.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР