Обвиненията, които са повдигнати от Специализираната прокуратура, са за ръководене

...
Обвиненията, които са повдигнати от Специализираната прокуратура, са за ръководене
Коментари Харесай

Нов развой на случая в Медицинския университет: Вкарвали в страната терористи като студенти?

Обвиненията, които са повдигнати от Специализираната прокуратура, са за управление на едно лице и присъединяване в проведена незаконна група. Разследването има към този миг две съществени посоки – противозаконен банкет на задгранични студенти, който слага под заплаха националната сигурност на републиката. Разследването се организира от Специализираната прокуратура по разпореждане на основния прокурор. Това заяви говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова в ефира на Българска национална телевизия, разяснявайки информацията за обвинявания на участници в група за противозаконен банкет на студенти в Медицински университет София.
Арнаудова посочи, че второто направление е активността на управителни чиновници от медицинския университет, касаеща занемареност при предоставяне на публични поръчки.
Над 200 тома е досъдебното произвеждане. Разследването е почнало през септември месец. Голям кръг от задгранични студенти са признати с подправени документи и фиктивни приемни изпити, и са почнали образованието си по медицина на британски език. Разследването е открило, че документите са били готови от проведената група. Тези лица, които се проверяват, са най-вече от арабски генезис. Част от тях даже не владеят британски език, разкри още Арнаудова.
По думите й, най-сериозния знак за това, че нещо не е наред, е фактът, че по огромната част от тези студенти не са открити на формалните си адреси. Тоест това са мними студенти, които употребяват този канал, с цел да влязат в България. „ Получавайки статута на студенти с постоянно образование, те получават статута на краткотрайно пребиваващи лица, което им дава право на свободно напредване в Европейски Съюз “, изясни говорителката на прокуратурата.
Това е задоволително съществено събитие. Този канал действително би могъл да бъде употребен и за цели на терористични организации и противозаконен трафик на мигранти, добави тя.
Към момента няма доказателства, че тези лица са свързани с терористични групи. Разследването обаче продължава. До в този момент са тествани 20 души, а те са над 120.
Опасността е обезвредена. Престъпният канал към този момент не съществува, бе безапелационна Арнаудова. Единият от обвинените е заплашил стражите на реда, че те „ ще плачат с кървави сълзи “, разкри още тя
За началник на групата се счита Ваньо Митов. Злоупотреба с публични поръчки е траяла към две години. Касае се за огромни суми, сподели още Арнаудова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР