Обвиненият в тероризъм и принадлежност към радикалната организация Ислямска държава

...
Обвиненият в тероризъм и принадлежност към радикалната организация Ислямска държава
Коментари Харесай

Обвиненият в тероризъм Наофал Захри се изгуби в превода

Обвиненият в тероризъм и принадлежност към радикалната организация Ислямска страна Нофал Рашид Захри ще прекара до 90 дни в българския арест. Това постанови преди час арбитър Веселин Ганев от пловдивския апелативен съд. Делото беше формирано по тъжба на служебния бранител на Захри – юрист Попов, който изиска арабинът да бъде арестуван единствено за 40 дни.

Тази мярка за задържане се взема съгласно Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, както и контракта за екстрадиция сред кралство Мароко и република България. Според легалните сделки, мароканските управляващи разполагат с избран период, с цел да изискат изпращането на подсъдимия в кралството, където да бъде съден. Единствено в случай че процедурата не е поискана, Захри ще бъде освободен след приключване на периода.

Делото стартира с провал, защото преводачът от арабски Ибрахим Махмуд не е схванал, че мярката е в Пловдивския Апелативен съд и чакал пред правосъдната палата в Хасково. Тъй като колата му била на занаятчия, той нямало да може да дойде на съвещанието в Пловдив в точния момент. За този собствен гаф Махмуд бе санкциониран от магистратите с 500 лв..

Служебният бранител на Захри – юрист Попов също не се яви на правосъдното съвещание без да уточни уважителна причина за това. И него глобиха солено – с 1000 лв.. За да продължи разглеждането на мярката, бяха назначени нов длъжностен юрист – Васил Иванов и нов преводач – 21-годишният Кемал АлКан, роден в Дубай.

Самият Захри бе докаран в правосъдната зала окован за глезените и китките. Той беше доведен в залата от цялостен куп чиновници на Съдебна защита. Обвиняемият не съумя да разбере защо се води настоящото дело, защото нито той, нито преводача бяха наясно с процедурата по екстрадицията и европейската заповед за задържане. Съдия Ганев се опита неведнъж да изясни на подсъдимия какво тъкмо се случва, и че без значение от това дали мярката ще бъде за 90 или 40 дни, щом маркоанските управляващи внесат искане за изгонване, процедурата ще стартира.

Захри по този начин и не разбра нищо. Той непрекъснато сменяше мнението си по отношение на това, дали в действителност жали определението или не. Той се опита да поддържа връзка с новия си длъжностен бранител и на британски, и на испански, само че реализира нулев резултат. В очите на зрелия мъж, който съгласно обвиняването е ходил препасан с гранати и автомати, се изписваше неимоверно комплициране.

Според представителя на държавното обвиняване, хасковският съд е разискал в елементи всичко по делото и е определил единствената съответна мярка. По думите му, съществува обосновано съмнение, че точно Захри е направил закононарушенията, той може да се укрие или да извърши друго закононарушение.

Служебният юрист Иванов изиска по-леката мярка от 40 дни: „ Няма за какво да се съмняваме в експедитивността на кралство Мароко “, съобщи той пред магистратите, като удостовери, че по този начин и по този начин искане за екстрадиция ще бъде импортирано в период.

В последна сметка магистратите от Апелативен съд – Пловдив потвърдиха мярката избрана от Окръжен съд – Хасково, съгласно която Захри ще прекара до 90 дни в ареста. Ако той бъде съден в Мароко, го заплашва присъда от 30 години зад решетките до пожизнен затвор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР