Обвинения за манипулация на вота по случая от Горно Александрово,

...
Обвинения за манипулация на вота по случая от Горно Александрово,
Коментари Харесай

"И на другите избори е било така": Как невалидните бюлетини в Горно Александрово се оказаха валидни?

Обвинения за операция на вота по случая от Горно Александрово, който следим от през вчерашния ден. Според Районната прокуратурата в Сливен, ръководителят на изборната секция е арестуван за 72 часа, тъй като преправял гласове в интерес на брат си, определен за кмет на първия тур.

Видео от секцията в деня на изборите демонстрира по какъв начин ръководителят отбелязва с химикал по бюлетините. В селото желаят анулиране на изборите, а поради напрежението през днешния ден имаше полиция и жандармерия.

Видеото е сигнал към полицията и прокуратурата. Виждат се ръководителят на комисията, брат му, кмета и техен родственик. Докато приказват, ръководителят отмята с химикал бюлетините пред него. Според прокуратурата - 38-годишният мъж е манипулирал вота с гласове за брат си. 

Задържаният е мъж на 38 години

А съгласно Димитър Иванов видеото демонстрира единствено част от нарушаванията. Като член на комисията в изборния ден той вижда по какъв начин ръководителят регистрира гласове от недействителни бюлетини.

" Знакът беше зад името му, не в квадратчето, а зад името му. И ние гласувахме комисията четири индивида, че е невалидна. И се оказа, че най-после са годни. Как невалидните бюлетини се оказаха годни? Така ги написаха и брат му диктуваше “, разяснява Димитър Иванов.

Той удостоверява, че ръководителят е писал, до момента в който кметът диктува.

Така два гласа не стигат за балотаж и кметът е избран отново. След като брат му е задържан за 72 часа, през днешния ден секцията отваря с нов ръководител.

„ Казаха ми, че ръководител сега няма и в случай че желая, да участвам “, споделя Димитър Пенев, ръководител на секцията.

Втори ден кметът Петър Костадинов отхвърля среща с екип на bTV. В Горно Александрово карцерът и изборите са тематика номер едно.

" То не е сефте, не е за първи път, доста добре стана по този начин. И на другите избори е било по този начин “, споделя Мария, гражданин на Горно Александрово.

„ За огромно страдание стават такива неща, освен в Горно Александрово и другаде “, разяснява Радка Великова, гражданин на Горно Александрово.

Очаква се прокуратурата да изиска непрекъсната мярка задържане под стража за ръководителя на комисията 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР